У Росії затримали ще одного ексзаступника Шойгу за підозрою в розкраданнях

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно колишнього заступника міністра оборони РФ генерала армії Павла Попова, його підозрюють у шахрайстві під час побудови пропагандистського парку «Патріот» в Підмосков’ї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Державне інформагентство країни-агресорки уточнює, що Попова було затримано. Він займав посаду заступника міністра оборони з листопада 2013 року до червня 2024 року.

За версією слідства, з 2021 по 2024 рік Попов, "відповідаючи за розвиток, обслуговування та роботу парку "Патріот", збагачувався за рахунок цієї установи, діючи спільно з директором парку В'ячеславом Ахмедовим та заступником начальника Головного управління інноваційного розвитку Міноборони Росії Володимиром Шестеровим. Обидва були затримані на початку серпня.

Слідство стверджує, що Попов за рахунок парку проводив будівельні та ремонтні роботи на своїй заміській ділянці у Красногірському районі Підмосков'я, а також постачав туди різні матеріальні цінності. За даними слідства, генерал через підлеглих змушував керівників комерційних організацій, які мали договори з парком "Патріот", виконувати будівельні роботи на своїй ділянці, не оплачуючи їх. А після побудови будинку продовжив забезпечувати за рахунок парку технічне та господарське обслуговування своєї ділянки площею близько 3 гектарів, заявили у Слідчому комітеті РФ.

Читайте також: У Росії в справі про корупцію затримали ексзаступника Шойгу

За даними слідства, крім ділянки в Красногірському районі у власності генерала та його родичів знаходяться "численні об'єкти нерухомості в престижних районах Москви, Московської області та Краснодарського краю". Їхня загальна вартість перевищує мільйони рублів. Слідчі перевіряють законність придбання цього майна.

Наприкінці липня повідомлялося про слідчі дії у парку "Патріот" у справі про розкрадання понад 40 млн рублів ($427 тис.) на держзакупівлях. В адміністрації парку тоді пройшли обшуки.

5 серпня Слідком РФ повідомив про арешт директора парку "Патріот" В'ячеслава Ахмедова у кримінальній справі про шахрайство. Також було затримано заступника начальника Головного управління інноваційного розвитку Міноборони Росії генерал-майора Володимира Шестерова. За версією слідства, Ахмедов та Шестеров разом із співучасниками причетні до розкрадання бюджетних коштів, виділених на функціонування парку та виставкового центру.

Пропагандистський парк "Патріот" був закладений у 2014 році за розпорядженням Сергія Шойгу, який на той момент обіймав посаду міністра оборони. У складі парку є ще музейно-храмовий комплекс Збройних сил Росії, "партизанське село", музейний майданчик та центр військово-тактичних ігор. На сьогоднішній момент площа парку становить понад 5 тисяч гектарів.

Як повідомлялося, з квітня 2024 року у Росії затримали кількох високопоставлених військових. Зокрема, у справі про хабар був заарештований заступник міністра оборони РФ Тимур Іванов, начальник Головного управління кадрів Міноборони генерал-лейтенант Юрій Кузнєцов, заступник начальника Генштабу ЗС РФ генерал-лейтенант Вадим Шамарін. Командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-майора Івана Попова заарештували за звинуваченням у шахрайстві в особливо великому розмірі.