Бундесвер отримає свої перші Iris-T

Німецька армія взяла на озброєння перші системи ППО Iris-Т, 4 вересня відбудеться офіційна церемонія за участі канцлера ФРН Олафа Шольца і міністра оборони Бориса Пісторіуса.

Про це повідомив на брифінгу речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, передає кореспондент Укрінформу.

«Отримання Iris-Т SLM Бундесвером є видимою ознакою «поворотного моменту» і закриє «дірки» в захисті неба, посилить ППО Європи, стане важливим вкладом в оборону та безпеку нашої країни та НАТО», - сказав Гебештрайт.

Шольц ознайомиться з сучасною системою та поспілкується з військовими.

Речник Міноборони Мітко Мюллер уточнив, що наразі йдеться про комплекс з 6 систем. Завершення розміщення всього комплексу заплановано до кінця 2027 року. Ці системи мають посилити ППО малої та середньої дальності.

Він додав, що прийняття систем на озброєння Бундесверу не вплине на графік поставок їх Україні. За словами Мюллера, вже доставлено 4 системи Iris-Т SLM, ще 8 – у стадії підготовки, 4 системи Iris-Т SLS і Iris-T SLM будуть передані до кінця року.

«Ми маємо добре налагоджений ланцю поставок», - сказав офіцер, додавши, що Німеччина має одночасно не забувати про власну обороноздатність і обороноздатність НАТО.

На військовій базі також будуть продовжувати навчати українських операторів (раніше там уже пройшли курс навчання декілька військових ЗСУ).

Мюллер також повідомив, що німецькі військові обмінюються досвідом з українськими колегами в питанні застосування Iris-Т, що є «унікальним».

Читайте також: Німеччина з партнерами передадуть Україні до кінця року ще чотири Iris-T і кілька Gepard

Нагадаємо, Україна отримала перші німецькі системи Iris-Т виробництва концерну Diehl раніше, ніж власне Бундесвер, в жовтні 2022 року.

Федеральне управління обладнання, інформаційних технологій і внутрішньої підтримки Бундесверу Німеччини, оголосило, що воно отримало перший IRIS-T SLM на початку серпня. Кожна вогнева одиниця складається з радара середньої дальності з дальністю виявлення до 250 км і трьох пускових установок з вісьмома ракетами кожна з дальністю 40 км, які підтримуються загальним дистанційно керованим командним пунктом. Diehl Defence мав адаптувати систему до інтерфейсів НАТО, щоб вогневі підрозділи були інтегровані в загальну систему протиповітряної та протиракетної оборони НАТО.