Мін'юст Росії оприлюднив доповнення списку «іноземних агентів»

Російське міністерство юстиції внесло до переліку «іноземних агентів» видавця «Медузи» Галину Тимченко, юристку Олену Лук'янову та дві організації - коаліцію «Новосибірськ 2020» і «Громадянську ініціативу проти екологічної злочинності».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медіазона.

Включення до списку Тимченка Мін'юст пояснив тим, що вона брала участь у створенні матеріалів інших «іноземних агентів», виступала проти війни Росії в Україні, а також поширювала «фейки» про російську владу та армію. У відомстві вказали й на те, що Тимченко є співзасновником і гендиректором видання, визнаного одночасно і «іноземним агентом», і «небажаною організацією».

Схожі причини для визнання «іноземним агентом» російський Мін'юст вказав і щодо Лук'янової. Олена Лук'янова — доктор юридичних наук, одна із засновників та викладач Вільного університету, який базується в еміграції, в Ризі.

Про «Громадянську ініціативу проти екологічної злочинності» заявлено, що вона розповсюджувала «фейки» про політику російської влади у сфері екології.

Природоохоронна організація «Громадянська ініціатива проти екологічної злочинності» була заснована у 2018 році, її головний офіс знаходиться у Краснодарі. На сайті організації йдеться, що вона підтримує регіональні екологічні ініціативи, відстежує ландшафтні пожежі, займається моніторингом забруднення повітря, фіксує порушення у сфері природокористування та займається екоосвітою.

Читайте також: У Росії журналісту Колезєву заочно дали 7,5 років за «фейки про армію»

Коаліція «Новосибірськ 2020» російською владою обвинувачена в тому, що нею керують інші «іноземні агенти».

Коаліція «Новосибірськ 2020» об'єднує незалежних депутатів, її створили перед виборами до міської ради для боротьби з «Єдиною Росією» та КПРФ.

Як повідомлялося, законодавство про іноагентів у Росії з'явилося у 2012 році. Закон дозволив Мін'юсту визнавати некомерційні організації іноземними агентами, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначено, що дозволяє владі переслідувати організації, які працюють у галузі освіти, культури, охорони здоров'я, екології, захисту прав людини.

Читайте також: Список «іноагентів» у Росії поповнили Телеграм-канали «Сирена», «Незигар», «Brief»

Згодом з'явилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але "перебуває під іноземним впливом". Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.

Як повідомляв Укрінформ, подібний до російського "закон про іноагентів" у Гузії не відповідає стандартам ПАРЄ.