Китай закликає ЄС бути об’єктивним та обережним у висловлюваннях щодо Південнокитайського моря

Китай закликав Європейський Союз бути об’єктивним, справедливим та обережним у висловлюваннях і діях у питаннях, що стосуються ситуації в Південнокитайському морі.

Про це йдеться в заяві місії КНР при Євросоюзі у відповідь на засудження Брюсселем як небезпечних дій кораблів берегової охорони Китаю проти морських операцій Філіппін у спірних районах моря, передає Укрінформ.

«Китайська сторона рішуче засуджує і відкидає звинувачення Євросоюзу. Ми закликаємо сторону ЄС враховувати всі факти, зберігати об’єктивність і справедливість, проявляти обережність у словах і вчинках щодо проблеми Південнокитайського моря», - ідеться в заяві.

У ній підкреслюється, що Європейський Союз не є стороною в питанні Південнокитайського моря і не має права ставати на бік однієї із сторін суперечки.

«Нехтуючи фактами і плутаючи правильне з неправильним, сторона ЄС відкрито підтримує провокаційні дії Філіппін, які посягають на територіальний суверенітет Китаю. ЄС продовжує загострювати питання свободи судноплавства та арбітражної справи у Південнокитайському морі... і це лише підриває регіональний мир і стабільність всупереч прагненням країн регіону», - зазначили в місії КНР.

У заяві наголошується на законності суверенітету Китаю над архіпелагом Спратлі (китайська назва Наньша Цюндао) та мілиною Сабіна (Сяньбінь Цзяо), де останніми днями сталися сутички між китайськими і філіппінськими кораблями.

Читайте також: Філіппіни не поступатимуться своїми позиціями в Південнокитайському морі - президент

«Китай продовжуватиме вживати рішучих законних заходів для захисту свого територіального суверенітету і морських прав та інтересів у Південнокитайському морі», - йдеться в заяві китайського диппредставництва.

Як повідомлялося, Європейська служба зовнішньої діяльності засудила небезпечні дії кораблів берегової охорони Китаю проти законних морських операцій Філіппін у Південнокитайському морі 31 серпня, що призвели до їх зіткнень.