У Human Rights Watch закликали Монголію заборонити в’їзд Путіну або заарештувати його

Монголія має заборонити в'їзд Володимиру Путіну, який запланував візит до країни 3 вересня, або заарештувати його, якщо російський диктатор в'їде на територію цієї держави.

Про це заявила старша радниця з питань міжнародного правосуддя правозахисної організації Human Rights Watch Марія Елена Віньйолі, передає Укрінформ.

«Монголія порушить свої міжнародні зобов’язання як члена МКС, якщо дозволить Володимиру Путіну відвідати країну, не заарештувавши його. Прийом Путіна, який переховується від МКС, був би не тільки образою для багатьох жертв злочинів російських військ, а й підірвав би важливий принцип, що ніхто, попри свою могутність, не стоїть вище за закон», ‒ наголосила Віньйолі.

Монголія ратифікувала Римський статут у 2003 році. Згідно з установчим договором МКС, Монголія зобов’язана співпрацювати з судом, зокрема шляхом арешту та видачі будь-яких підозрюваних, які потрапляють на її територію. Не маючи власної поліції, МКС має покладатися на допомогу держав і міжнародної спільноти в арештах.

Якщо Путін відвідає Монголію, це буде перший випадок, коли країна-член МКС прийматиме його після того, як суд видав на нього ордер. У серпні 2023 року Путін мав відвідати щорічний саміт лідерів БРІКС – групи держав, до якої входять як Південна Африка, так і Росія – в Йоганнесбурзі, але його візит зрештою скасували через тиск з боку громадянського суспільства та рішення південноафриканського суду, який підтвердив зобов'язання ПАР виконати ордер МКС.

У Human Rights Watch заявили, що всі країни-члени МКС мають наслідувати приклад Південної Африки та виконувати свої зобов’язання згідно з установчим договором суду.

«Коли Путін планував відвідати саміт БРІКС у Південній Африці торік, ПАР стикнулася з тим самим вибором, що й Монголія, але дала зрозуміти, що визнає свої зобов'язання заарештувати його, і зрештою він залишився вдома. У влади Монголії тепер є шанс продемонструвати на конкретних прикладах свою прихильність до правосуддя за міжнародні злочини, відмовивши Путіну у в'їзді або заарештувавши його, якщо він в'їде в країну», ‒ заявила Віньйолі.

Читайте також: Монголія пообіцяла Путіну не арештовувати його попри ордер із Гааги - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у березні 2023 року видав ордер на арешт Путіна за підозрою у незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні українців у Росію.

Напередодні запланованого на 3 вересня візиту Путіна до Монголії Міжнародний кримінальний суд заявив, що на країну поширюється зобов'язання виконувати вимоги МКС.

Міністерство закордонних справ України закликало монгольську владу виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт Володимира Путіна під час його візиту в країну.