Марін Ле Пен вимагає скликати позачергову сесію парламенту Франції

Лідерка партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен закликала негайно зібрати позачергову сесію Національної асамблеї у зв'язку із ситуацією навколо призначення нового прем'єр-міністра.

Про це Ле Пен написала у відкритому листі до очільників парламентських груп, який опублікувала в соцмережі Х.

«Силою голосів понад 11 мільйонів французьких чоловіків і жінок група, яку я очолюю, вважає неприпустимим, що парламентарії не збираються на позачергову сесію, аби без подальших зволікань виконати всі обов'язки, покладені на нас нашими співгромадянами», - зазначила Ле Пен.

Тривалий процес пошуку нового прем’єра вона назвала «трагікомедією». Натомість запропонувала працювати над консенсусним порядком денним який має включати «дебати про стан державних фінансів Франції, а також фінанси соціального забезпечення». Зокрема, на думку Ле Пен, парламент має якомога швидше затвердити рахунки за минулий рік, що передуватиме розгляду бюджету на 2025-й.

Читайте також: Макрон зустрінеться з двома експрезидентами Франції, перш ніж назве ім'я нового прем'єра

Еколого-соціальна група Асамблеї у своїй заяві також закликала до позачергової сесії, заявивши, що президент Макрон «занурив країну в невизначеність», оголосивши про розпуск попереднього парламенту. «Однак він більше не може відкладати волевиявлення цієї нової Асамблеї», - йдеться у зверненні лівих депутатів.

За законом, саме президент Франції може скликати позачергову сесію парламенту, однак Макрон досі не визначився з кандидатурою прем’єр-міністра.

Читайте також: Ультраліва «Нескорена Франція» ініціює імпічмент Макрона

Нагадаємо, весь понеділок, 2 вересня, він проводив консультації в Єлисейському палаці. Зокрема прийняв колишнього прем’єра Бернара Казньова, одного з лідерів «Республіканців» Ксав'є Бертрана, а також експрезидентів Франсуа Олланда та Ніколя Сакркозі. Вечір понеділка президент завершив зустріччю з Габріелем Атталем – прем’єром, що подав у відставку, однак дотепер продовжує виконувати обов’язки глави уряду.

Протягом попередніх тижнів Макрон теж проводив консультації з представниками основних політичних партій. При цьому він відкинув кандидатуру Люсі Касте від переможця виборів - «Нового народного фронту».