У Флориді розпочався суд над чотирма американцями у справі про співпрацю з РФ

У місті Тампа штату Флорида розпочався суд над чотирма американськими активістами, яких звинувачують у незаконній діяльності як агентів російського уряду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press.

Зазначається, що усі четверо фігурантів є або були пов’язані із Африканською народною соціалістичною партією та Рухом Ухуру, що має офіси у Санкт-Петербурзі, Флориді та Сент-Луїсі. Серед обвинувачуваних – Омалі Єшитела, 82-річний очільник американської організації, яка займається розширенням прав і можливостей темношкірих і намагається домогтися репарацій за рабство і те, що члени організації називають «геноцидом африканців».

Виступаючи із заявою, адвокат Єшители Аде Гріффін сказав, що група поділяє багато із цілей російської організації «Атиглобалістський рух Росії», однак не діє під контролем російської влади.

Єшитела та ще двоє звинувачуються у змові з метою введення в оману США та в тому, що вони не зареєструвалися в Міністерстві юстиції як агенти іноземного уряду. Четвертому обвинуваченому, який пізніше заснував окрему групу в Атланті під назвою «Чорний молот», висунули лише обвинувачення у змові. Усі вони не визнають своєї провини.

Читайте також: Громадянські організації закликали заборонити шпигунське ПЗ в Євросоюзі

Крім того, у справі фігурують троє росіян, двоє з яких, за словами прокурорів, є агентами російської розвідки. Їм також висунули звинувачення у цій справі, однак вони не були заарештовані, йдеться у матеріалі.

Прокурор Мін’юсту Менно Гедман сказав, що члени групи діяли під керівництвом Росії і організовували протести у 2016 році, стверджуючи, що темношкірі люди стали жертвами геноциду в США, а також вдавалися до інших вигідних Росії дій протягом наступних шести років, зокрема спротиву політиці США щодо війни в Україні.

У матеріалі йдеться, що значна частина передбачуваної співпраці групи з РФ включала підтримку російського вторгнення в Україну. У березні 2022 року Єшитела провів пресконференцію, на якій заявив, що Африканська народна соціалістична партія закликає до єдності з Росією у її війні в Україні «проти світових колоніальних держав». На додачу до цього Єшитела закликав до незалежності окупованої Росією Донецької області.

Єшителі та ще двом обвинувачуваним загрожує до 15 років в’язниці у разі доведення їхньої провини. Четвертий може отримати максимум 5 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, у липні Федеральна поліція Австралії (AFP) заарештувала подружню пару російського походження – Кіру та Ігоря Корольових – за звинуваченням у шпигунстві на користь РФ.