Заява Росії про ядерну доктрину спрямована на подальше залякування США Третьою світовою - експерт

Заява Росії про зміну ядерної доктрини розрахована на подальше залякування США Третьою світовою війною і в такий спосіб стримування американців від надання Україні необхідних озброєнь для протидії російській агресії.

Таку думку висловив дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара в інтерв’ю Радіо NV, передає Укрінформ.

«Заступник міністра закордонних справ РФ Рябков минулого тижня сказав, що Росія переглядає засади ядерного стримування, і таким чином «вкинув» цю тему, адже той самий Дональд Трамп постійно каже, що ми не маємо довести до Третьої світової війни. Тобто він кинув таку «кістку», щоб американці почали за неї битися і казати, щоб це (війну Росії проти України – ред.) якимось чином припинити. Хоча насправді ми розуміємо, що це від відчаю, бо Росія не може досягнути звичайними силами і засобами того, що вона хоче», - сказав Хара.

Читайте також: У Штатах з’ясували, де росіяни можуть ховати нову ядерну ракету «Буревісник»

За його словами, стратегія адміністрації чинного президента США Джозефа Байдена по відношенню до РФ є провальною від початку його каденції, а провали у стратегічному мисленні американців було видно «буквально кожного місяця» після початку повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році. Експерт зазначив, що Україна надзвичайно вдячна США за надану допомогу, водночас, на його переконання, адміністрації Байдена треба усвідомити свої помилки і прорахунки в її обсягах та темпах.

«Звичайно, мені хотілося б, що Джо Байден і його команда, передусім (радник з нацбезпеки – ред.) Джейкоб Салліван, зрозуміли, що це провальна стратегія, яка призвела до зайвих жертв серед наших військових і мирного населення та інфраструктури, і тоді зробили б висновок, що Росію можна стримувати, щоб вона не робила дурниць, а допомагати Україні треба так, щоб вона перемогла у цій війні», - наголосив Хара.

Читайте також: Китай - про погрози Росії: У ядерній війні неможливо перемогти

Як повідомлялося, заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Росія змінить свою ядерну доктрину на основі аналізу останніх конфліктів і дій Заходу у зв'язку з війною РФ проти України.