Віцепрезидент Китаю заявив про готовність його країни нарощувати співробітництво з РФ

Заступник голови КНР Хань Чжен сказав російському диктатору Володимиру Путіну, що Китай сповнений впевненості в перспективах співпраці з РФ та готовий і надалі сприяти нарощуванню співробітництва між двома сусідніми країнами.

Про це йдеться в повідомленні МЗС КНР про переговори Ханя з Путіним на полях 9-го Східного економічного форуму у Владивостоці, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Перебуваючи в новій історичній точці відліку 75-ї річниці встановлення дипвідносин між Китаєм і РФ (що відзначається цього року – ред.), китайсько-російські зв’язки продовжують активно розвитися. Ми сповнені впевненості в перспективах співпраці між двома країнами», - заявив Хань.

Він додав, що Китай активно підтримує і бере участь у спільному з РФ розвитку російського Далекого Сходу та готовий ділитися з Росією можливостями власного розвитку.

Путін, своєю чергою, висловив задоволення участю Хань Чжена в економічному форумі та рівнем співпраці між Росією і Китаєм.

Читайте також: Китай відреагував на удар Росії по Полтаві і закликав до переговорів

«Російсько-китайські відносини перебувають у найкращому періоді в історії і Росія надає великого значення співробітництву між двома країнами в різних сферах», - цитує його зовнішньополітичне відомство КНР.

Нагадаємо, Китай від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну декларує нейтралітет щодо війни і не надає прямої військової допомоги воюючим сторонам. Водночас після виходу з Росії більшості великих західних корпорацій і компаній товарообіг Китаю з Росією різко зріс до рекордного показника в понад $240 мільярдів за 2023 рік, що на більш ніж 26% більше в порівнянні з 2022-м.

При цьому, Китай, серед іншого, став ключовим постачальником до РФ товарів подвійного використання, верстатів та машин, які можуть використовуватись для виробництва зброї, через що західні країни звинувачують китайську сторону в підтримці російської військово-промислової бази.

Як повідомляв Укрінформ, голова КНР Сі Цзіньпін на зустрічі у Пекіні з очільником Комісії Африканського Союзу Мусою Факі Махаматом заявив, що Китай вважає важливим пріоритетом своєї дипломатії розвиток відносин із країнами Африки.

Фото: Getty Images