Путін і Кабаєва мають двох малолітніх синів

Розслідування

У російського лідера Володимира Путіна є два малолітні сини Іван і Володимир, матір'ю яких є колишня гімнастка Аліна Кабаєва.

Як передає Укрінформ, розслідування про це опублікував центр "Досье", який є некомерційним проєктом Михайла Ходорковського.

Зазначається, що перший син Путіна Іван народився у 2015 році, Володимир – у 2019-му. В публічному доступі є їхні фотографії, але журналісти не стали їх показувати з етичних міркувань. Діти живуть за документами прикриття, переміщаються приватними літаками та яхтами, пов'язаними з Путіним, під охороною ФСО, у громадських місцях не з'являються і живуть у президентських резиденціях.

Головним джерелом "Досьє", як стверджується, виступила людина, що працює в резиденції Путіна. "Він часто бачить дітей глави держави, хоч і не спілкується з ними щодня, і погодився розповісти про це на умовах анонімності", – йдеться у розслідуванні.

За даними розслідування, Іван і Володимир живуть у резиденціях Путіна, в одній з яких на Валдаї спеціально для дітей відкрито навчальний центр. З дітьми працюють гувернери, вчителів їм шукали через сайт агентства English Nanny. Після повномасштабного вторгнення в Україну роботодавці стали надавати перевагу вчителям англійської з ПАР, яку російська влада вважає "дружньою країною". За умовами роботодавця педагогам заборонено залишати територію резиденції. В оголошенні зазначено, що сім'я "мешкає в ізоляції".

Педагогічний персонал не спілкується з батьками дітей безпосередньо, приймаючи розпорядження помічників сім'ї. Крім того, двоюрідна сестра Аліни Кабаєвої Оксана Федіна спілкується з гувернерами та нянями, видаючи себе за маму хлопчиків. Старший син Іван грає в хокей (іноді разом із батьком) на спеціально побудованому катку. Він також бере участь у змаганнях зі спортивної гімнастики.

Читайте також: Монгольський вояж Путіна як приклад дипломатичної недоперемоги

У розслідуванні йдеться про те, що вчителі синів Путіна отримують зарплату через клініки мережі ММЦ ("Мій медичний центр", раніше СОГАЗ). З 2020 року, як стверджується, контракт із ММЦ підписували щонайменше 10 вчителів-іноземців. Вони оформлені як перекладачі, "але кожен отримує значно більше, ніж міг би розраховувати кваліфікований лінгвіст". Стверджується, що серед ймовірних вчителів дітей Путіна, окрім громадян ПАР, були і громадяни Британії та Нової Зеландії.

Дослідник ФБК Георгій Албуров уже підтвердив інформацію "Досьє", написавши, що працював над аналогічним розслідуванням, але не встиг його випустити. Журналісти і раніше повідомляли про те, що Путін і Кабаєва мають дітей. Зокрема, швейцарська газета Sonntags Zeitung виступала із твердженням, що у Путіна у 2015 та 2019 роках народилися двоє синів, один із них – у Швейцарії.

Як повідомлялося, Володимир Путін, який у 2013 році розлучився з першою дружиною, ніколи публічно не визнавав, що живе з Аліною Кабаєвою.

У 2022 році Велика Британія запровадила санкції проти Кабаєвої, яка очолює "Національну медіа групу", а також проти її бабусі Ганни Зацепіліної.

Путін має двох дорослих дочок від першого шлюбу. Журналісти з'ясували, що йдеться про Марію Воронцову та Катерину Тихонову. Сам Путін публічно не визнавав, але й не заперечував, що вони його дочки.