Росія таємно купує «чутливу» електроніку подвійного призначення в Індії - ISW

Росія, аби уникнути західних санкції, схоже, розраховує на підтримку кількох країн.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики нагадали про статтю у Financial Times, в якій 4 вересня з посиланням на витоки з російської державної кореспонденції повідомлялося, що Міністерство промисловості і торгівлі Росії розробило план витратити майже 1 мільярд доларів на захист критично важливих електронних компонентів у жовтні 2022 року, він включав можливість будівництва об'єктів в Індії для отримання доступу до таких компонентів.

FT повідомила, що витік документів свідчить про те, що Росія таємно купує чутливу електроніку подвійного призначення в Індії, використовуючи «значні резерви» індійських рупій, накопичені російськими банками завдяки зростанню обсягів продажу нафти до Індії.

«Наскільки Росія реалізувала цей план, залишається незрозумілим, хоча, за оцінками ISW, вона докладає значних зусиль, щоб обійти західні санкції і закуповувати через іноземних суб'єктів електронні компоненти і обладнання, необхідні для виробництва російської оборонної промисловості», - пишуть аналітики.

В ISW зауважили, що під час зустрічі Путіна з віцепрем'єр-міністром Сербії Александром Вуліним 4 вересня в кулуарах Східного економічного форуму (EEF) у Владивостоці вони обговорили усунення двосторонніх торговельних бар'єрів для відновлення рівня торгівлі, і Вулін заявив, що Сербія не вводитиме санкції проти Росії і не дозволить використовувати свою територію для «антиросійських» дій.

Аналітики припустили, що коментар Вуліна, можливо, був частково спрямований на те, щоб «запобігти роздратуванню Путіна» після нещодавньої купівлі Сербією 12 винищувачів Rafale у Франції, що, ймовірно, є спробою диверсифікувати постачальників озброєнь в країні від Росії.

4 вересня Путін також зустрівся з віцепрезидентом КНР Хань Чженем і підкреслив, що EEF є цінною платформою для поглиблення взаєморозуміння і зміцнення економічного співробітництва між Росією і КНР. 3 вересня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін поінформував офіційних осіб КНР про результати своєї нещодавньої поїздки до Монголії, під час якої Путін наголосив на зростаючому рівні регіональної торгівлі та співробітництва між КНР і Монголією.

Читайте також: Австрійська авіаційна компанія могла постачати у РФ запчастини в обхід санкцій

«Раніше ISW вже звертав увагу на ознаки того, що іноземні компанії та банки, зокрема в КНР, дедалі неохочіше проводять транзакції з російськими суб'єктами через побоювання західних вторинних санкцій», - йдеться у звіті.

Таким чином, вважають аналітики Росія, очевидно, покладається на кілька країн, включаючи Індію, Сербію та КНР, намагаючись обійти санкції.

Як повідомляв Укрінформ, США попередили, що країни, які торгують з Росією, ризикують потрапити під вторинні санкції, якщо дозволять російським банкам відкривати філії для фінансування постачання товарів для воєнної машини РФ.