Польща планує збільшити виробництво 155-мм боєприпасів - на випадок нападу Росії на НАТО

Польща хоче збільшити виробництво артилерійських снарядів калібру 155 мм, щоб забезпечити достатню кількість боєприпасів на випадок, якщо Росія нападе на НАТО.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

«Наша мета полягає в тому, щоб мати можливість заповнювати польські склади паралельно з досягненням повної, незалежної спроможності виробляти боєприпаси в Польщі протягом п'яти-восьми років», - сказав член правління державної компанії “Польська група озброєнь” (PGZ) Мацей Ідзік.

Попит на 155-міліметрові артилерійські снаряди різко зріс після вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року. Як і багато інших союзників, Польща відправила частину своїх запасів 155-х снарядів в Україну. Вона не має потужностей для виробництва снарядів з нуля, тому збирає їх з придбаних компонентів.

За словами Ідзіка, PGZ все ще потребує 24 місяці, щоб запустити виробництво всіх необхідних деталей, і має на меті вийти на виробництво близько 100 000 деталей на рік.

Одним з елементів, якого бракує Польщі, є засоби для виробництва багатокомпонентного палива, і Польща розглядає можливість або придбання технології, необхідної для виробництва, або створення спільного підприємства з уже відомим виробником.

«Амбіція Польщі полягає в тому, щоб склади були повними і щоб було достатньо боєприпасів для відсічі ворогу», - сказав Ідзік.

Читайте також: У Польщі знову піднімали винищувачі під час ракетного обстрілу України

Європейський Союз прагне розширити потужності з виробництва боєприпасів до 2 мільйонів снарядів на рік до кінця 2025 року, виділивши 500 мільйонів євро (552 мільйони доларів) на збільшення поставок снарядів в Україну і поповнення запасів ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Польщі затвердив проєкт бюджету на наступний рік з рекордними витратами на оборону, що становлять майже 187 млрд злотих (приблизно $48 млрд).