Гутерреш обурений, що Африканський континент досі не має постійного місця у Радбезі ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає обурливим те, що в Раді Безпеки ООН немає представників Африки і закликає провести реформу Радбезу, аби виправити цю історичну несправедливість.

Про це він заявив під час IX Форуму китайсько-африканської співпраці в Пекіні, передає власний кореспондент Укрінформу.

«В усьому світі багатосторонність стикається з труднощами, а багатосторонні інститути відстають від реалій. Настав час виправити деякі історичні несправедливості. Обурливо, що Африканський континент досі не має постійного місця в Раді Безпеки», - зазначив Гутерреш.

Він зауважив, що цього місяця у Нью-Йорку відбудеться Саміт майбутнього, який має стати ключовою нагодою для оновлення та реформ багатосторонніх структур на основі солідарності і справедливості.

«Ми наполягаємо на реформах, щоб міжнародні інституції та глобальна фінансова архітектура відповідали реаліям сучасного світу і могли ефективно реагувати на виклики сьогодення, у тому числі й ти, із якими стикаються країни, що розвиваються, зокрема в Африці», - наголосив Генсек  ООН.

Читайте також: Сі Цзіньпін пообіцяв надати країнам Африки понад $50 мільярдів допомоги упродовж трьох років

За його словами, підтримка Китаєм і африканськими державами таких реформ є вкрай важливою для їх успішного проведення.

«Ваша повна участь буде критично важливою для пошуку стійких рішень, а ви можете розраховувати на підтримку Організацією Об’єднаних Націй міцного китайсько-африканського партнерства для досягнення нашої спільної мети мирного і сталого розвитку людства на здоровій планеті», - зазначив Гутерреш, звертаючись до учасників саміту в Пекіні.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликає держави-члени ООН терміново реформувати Раду Безпеки.