Блінкен закликав Ізраїль та ХАМАС досягти угоди про припинення вогню

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Ізраїль та палестинське угруповання ХАМАС мають узгодити останні суперечливі моменти для досягнення перемир’я у секторі Гази.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у четвер, що як Ізраїль, так і палестинське ісламістське угруповання ХАМАС зобов'язані знайти рішення щодо питань, що залишилися для досягнення угоди про припинення вогню у секторі Гази", - йдеться у повідомленні.

"Виходячи з того, що я бачив, 90% угоди погоджено, але є декілька критичних питань, які залишаються, включаючи так званий Філадельфійський коридор на південному кордоні сектору Гази, прилеглий до Єгипту", - сказав Блінкен на брифінгу для преси в Гаїті.

Він додав, що в угоді також є неузгодженості щодо процедури обміну ізраїльських заручників на палестинських в’язнів.

"Я очікую, що найближчими днями ми поділимося з Ізраїлем, а вони (Катар та Єгипет - ред.) поділяться з ХАМАСом нашими думками, щодо того, як саме вирішити ці питання, що залишаються невирішеними", — сказав Блінкен, маючи на увазі США та країни-посередники Катар і Єгипет.

Президент США Джо Байден виклав пропозицію про припинення вогню, що складається з трьох етапів, 31 травня, але відтоді залишилися прогалини в остаточній угоді щодо припинення вогню та звільнення заручників у Газі.

ХАМАС відкинув будь-яку присутність Ізраїлю у Філадельфійському коридорі, а прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу наполягав на тому, що Ізраїль не залишить цей коридор.

Читайте також: У США висунули звинувачення лідерам ХАМАСу за напад на Ізраїль

Цього тижня Туреччина, п'ять арабських країн, зокрема, Саудівська Аравія та Палестинська адміністрація приєдналися до Єгипту, відхиливши вимогу Ізраїлю залишити свої війська у Філадельфійському коридорі.

Відповідаючи на запитання, чи можуть Ізраїль та Саудівська Аравія все ще нормалізувати відносини, Блінкен сказав, що "залишається можливість" зробити це, якщо в Газі буде досягнуто припинення вогню.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня 2023 року ХАМАС напав на Ізраїль, вбивши близько 1200 осіб та захопивши близько 250 заручників, сотня з яких досі перебуває у полоні.

Ізраїль у відповідь розпочав військову операцію проти бойовиків.

Унаслідок цього близько 80% населення Гази залишили свої оселі, сотні тисяч людей перебувають на межі голоду.