Фінляндія готується захищатися, але безпосередньої загрози від РФ не бачить

Фінляндія нарощує свою обороноздатність та співпрацю із партнерами й готується до захисту, але не вважає такі свої дії загрозою для будь-якої іншої країни.

Як повідомляє Yle, про це заявив командувач Сил оборони Фінляндії Янне Яаккола на церемонії відкриття курсів з оборони країни, передає Укрінформ.

За його словами, послання Фінляндії є прозорим: "Ми турбуємося про безпеку. На цьому не можна економити". Також він додав, що обороноздатність Фінляндії та співпраця із партнерами нікому не загрожують. "Ми готуємося захищати нашу країну, як і раніше", - підкреслив Яаккола.

Він наголосив, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року "стало шоком, який запустив найзначніші зміни у національній обороні із часів Другої світової війни". "Фінів не довелося будити. Ми приєдналися до НАТО у найбільш слушний момент", - додав він.

Яаккола підкреслив, що у РФ, на його думку, мало чи зовсім немає стримувальних чинників у використанні військової сили, а також, що розширення військового конфлікту в Європі виключати не можна.

Читайте також: Фінляндія розмістить близько 5 тисяч військових НАТО біля кордону з Росією - ЗМІ

Втім, наразі, за його словами РФ не становить для Фінляндії безпосередньої військової загрози.

Як повідомляв Укрінформ, 22 серпня стало відомо, що влада Фінляндії вирішила розмістити на своїй території, поблизу кордону з РФ, бронетанкову бригаду НАТО чисельністю 4000-5000 осіб для стримування зовнішніх загроз.

Фото: Petteri Bülow/Yle