SpaceX запустила першу приватну космічну місію Polaris Dawn

Фото, відео

Компанія SpaceX успішно запустила корабель Crew Dragon із чотирма астронавтами на борту в рамках приватної п'ятиденної місії Polaris Dawn.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Ракета Falcon 9 стартувала з Космічного центру Nasa імені Кеннеді у Флориді у вівторок вранці після кількох місяців затримок. Подорож пройде на овальній орбіті на відстані 1400 км від поверхні Землі.

Джаред Айзекман, 41-річний американський мільярдер, засновник компанії електронних платежів Shift4, фінансує місію Polaris Dawn і виступає в ролі командира екіпажу. Це вже друга подорож Айзекмана, яку він спланував. У 2021 році він брав участь у місії Inspiration4, першому орбітальному космічному польоті повністю цивільного екіпажу. До Айзекмана цього разу приєдналися відставний військовий пілот-винищувач і двоє співробітників SpaceX, яка керує місією.

«Безпека екіпажу має першорядне значення, і ця місія пов'язана з більшим ризиком, ніж зазвичай, оскільки це буде найдальший відліт людини від Землі з часів «Аполлона» і перший комерційний вихід у відкритий космос», - написав Маск про місію в соціальній мережі X.

Вихід Polaris Dawn у відкритий космос запланований на третій день місії на висоті 700 км і триватиме близько 20 хвилин. Оскільки корабель Crew Dragon не має шлюзової камери, всі чотири астронавти будуть одягнені в скафандри, розроблені компанією SpaceX, в той час як вся кабіна буде розгерметизована.

Досі лише добре фінансованим державним установам вдавалося здійснювати виходи у відкритий космос, відомі як EVA (extravehicular activities). Більшість з них були здійснені з Міжнародної космічної станції та китайської космічної станції «Tiangong».

Читайте також: Корабель Boeing Starliner повернувся на Землю

Місії SpaceX з екіпажем є частиною плану Маска доставити астронавтів на Місяць і, зрештою, на Марс, який він планує «колонізувати». Компанія розробляє найбільшу і найпотужнішу ракету з коли-небудь побудованих, яка називається Starship, і вже здійснила чотири випробувальні польоти.

Як повідомляв Укрінформ, компанія Blue Origin, якою керує засновник Amazon Джефф Безос, 29 серпня відправила у рамках суборбітальної місії NS-26 шестеро туристів.

Фото: Х SpaceX