У Норвегії заявили про зростання ризику диверсій з боку Москви

Очільник Служби зовнішньої розвідки Норвегії віцеадмірал Нільс Андреас Стенсоенес заявив, що РФ стала більш схильною до диверсій на критичній інфраструктурі, зокрема, на об'єктах нафтової та газової галузі, ніж рік тому.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Керівник Служби зовнішньої розвідки Норвегії вважає, що РФ стала більш схильною до саботажу на об'єктах інфраструктури, де нафта і газ, ніж рік тому, оскільки вона (Москва - ред.) стала сміливішою у протидії підтримці України Заходом", - йдеться у повідомленні.

Керівник Служби зовнішньої розвідки Норвегії заявив, що це пов'язано з тим, що Москва намагається протистояти західній підтримці України.

"Рівень ризику змінився. Ми вважаємо, що диверсії зараз ймовірніші, і ми спостерігаємо акти саботажу в Європі, що свідчить про рух РФ в цьому напрямку", - сказав Стенсоенес в інтерв'ю Reuters.

Як зазначається, Норвегія, як найбільший постачальник газу до Європи та значний експортер нафти, перебуває під постійною загрозою через підвищений ризик російських диверсій. І хоча Стенсоенес не надав конкретних подробиць щодо цих загроз, він підкреслив, що РФ, ставши "державою-ізгоєм", готова здійснювати більш ризиковані дії, хоча намагається уникати прямої конфронтації з НАТО.

Читайте також: Росія посилила диверсії в Європі, щоб підірвати підтримку України - посадовець НАТО

Окрім того, Москва продовжує відкидати такі звинувачення, називаючи їх нібито "залякуваннями" Заходу.

Як повідомлялося, США зафіксували підвищену військову активність Москви навколо підводних кабелів ЄС і вважають, що тепер РФ зможе планувати диверсії, спрямовані на виведення з ладу критично важливої світової комунікаційної інфраструктури.