Польща продовжить на 90 днів термін дії буферної зони на кордоні з Білоруссю

Польща з 11 вересня продовжує на 90 днів функціонування буферної зони на кордоні з Білоруссю.

Про це йдеться в опублікованому у Віснику законів розпорядженні глави МВС й адміністрації Польщі, передає Укрінформ.

Зазначається, що розпорядження набуде чинності 11 вересня.

Нове розпорядження не змінює довжини чи ширини буферної зони, яка, як раніше було визначено, становитиме приблизно 60 км.

Як повідомляв Укрінформ, буферна зона на польсько-білоруському кордоні, яку було запроваджено 13 червня цього року, загалом має довжину приблизно 60 км: на ділянці близько 44 км не можна перебувати у прикордонній зоні на глибину до 200 м, а на ділянці 16 км – до 2 км.

За даними Прикордонної служби РП, завдяки буферній зоні у прикордонній смузі з Білоруссю кількість нелегальних мігрантів, які хочуть потрапити з/до Польщі, зменшилася більш ніж удвічі.

Читайте також: У Польщі буферна зона майже на 70% зменшила кількість спроб нелегального перетину кордону

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, встановила сучасну систему електронного моніторингу у відповідь на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та Балтійськими країнами. Нещодавно ухвалено рішення про модернізацію цього загородження.

Варшава до 2028 року в межах масштабної програми “Щит Схід” побудує на кордоні з Росією і Білоруссю укріплення, системи виявлення й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам.

Фото ілюстративне