Шольц: Війна має закінчитися відновленням принципів ООН

Канцлер ФРН Олаф Шольц сподівається, що війна в Україні завершиться відновленням основоположних принципів ООН і міжнародного права, а не остаточним їх знищенням.

Про це він заявив під час зустрічі з керівниками німецьких дипломатичних місій за кордоном, які перебувають наразі на нараді в Берліні, передає Укрінформ.

«Ми не можемо і ніколи не погодимося з тим, що кордони пересуваються за допомогою сили. У багатополярному світі ми або разом захищаємо такі принципи, як незалежність, суверенітет і територіальна цілісність, або ризикуємо ними кожен окремо… Ось чому так важливо, щоб такі країни, як Китай, Бразилія, Індія, Південна Африка та багато інших ... чітко дали зрозуміти: ця війна має закінчитися не шляхом остаточного знищення принципів Організації Об’єднаних Націй, а шляхом їх відновлення», - заявив канцлер.

Він закликав німецьких дипломатів наполегливо працювати в країнах акредитації над тим, щоб здобути підтримку урядів у питанні проведення наступної мирної конференції, де буде присутній і представник Росії.

Читайте також: Шольц обіцяє підтримувати Україну, але вважає - настав час для переговорів

Як повідомлялося, перший Саміт миру відбувся в середині червня у Швейцарії, в Бюргенштоці. Висловлювалися припущення, що друга конференція може пройти восени цього року. До участі в ній запросили Росію, але з Москви прийшла відмова, яку пояснили, зокрема, діями ЗСУ в Курській області.