Латвія заборонила їздити на білоруських номерах

Сейм Латвії у другому, остаточному читанні ухвалив поправки до Закону «Про дорожній рух», якими з 1 листопада запроваджується заборона на перебування в країні транспортних засобів, зареєстрованих у Білорусі.

Про це повідомляє LSM із посиланням на пресслужбу Сейму, передає Укрінформ.

Закон передбачає, що зареєстровані в Білорусі машини, які вже перебувають у Латвії, мають або залишити територію республіки, або до 31 жовтня зареєструватися для участі у дорожньому русі. Якщо автомобіль до зазначеної дати не вивезуть або не перереєструють, його можуть конфіскувати.

Після встановленого терміну білоруські автомобілі зможуть в'їхати до Латвії тільки один раз для транзитного перетину території країни, заздалегідь подавши заявку через систему електронних послуг Дирекції безпеки дорожнього руху.

Читайте також: Латвія відмовляється від російської як другої іноземної мови у школах - уряд ухвалив рішення

Водночас залишено можливість для в'їзду автомобілів дипломатичної та консульських служб, з гуманітарною метою, для інвалідів, які на своїй спеціально обладнаній машині бажають відвідати близьких родичів у Латвії. У цьому випадку відповідна особа зможе звернутися до Служби фінансової розвідки по дозвіл на в'їзд на територію Латвії.

Закон набуде чинності наступного дня після його опублікування.

Як повідомлялося, з 16 липня особам із зареєстрованими у Білорусі транспортними засобами – легковими пасажирськими автомобілями – заборонено в'їжджати до Європейського Союзу через прикордонні пункти перетину кордону Латвії з Білоруссю та з РФ.

5 вересня Сейм Латвії підтримав у першому читанні поправки до Закону «Про дорожній рух», які з 1 листопада цього року запроваджують заборону на перебування в країні транспортних засобів, зареєстрованих у Білорусі.