Росія залишається найбільшою загрозою для безпеки Чехії - BIS

Звіт

Росія залишається найбільшою загрозою для безпеки Чеської Республіки та всієї Європи.

Про це йдеться в щорічному звіті Служби безпеки інформації (BIS) Чехії, опублікованому в четвер, передає Укрінформ.

«2023 рік був надзвичайно складним у сфері безпеки та дуже турбулентним у багатьох відношеннях. На жаль, неприпустима жорстока агресія Росії проти України тривала, на що демократична і вільна частина світу відповіла підтримкою країни, яка захищається. Як і в попередні роки, Росія залишалася найбільшою загрозою безпеці нашої країни, а також усієї Європи та світу», – підбив підсумок 2023 року глава BIS Міхал Куделка.

У звіті зазначається, що, крім звичайної конвенційної війни проти сусідньої країни, РФ проводить перманентні гібридні атаки проти західних демократій, до яких належить і Чехія. Росія дедалі частіше використовує сучасні технології для атак на стабільність, демократію та свободу в країнах, які вона вважає «ворожими». Основна мета Кремля – послабити підтримку України, підірвати довіру громадян до власної держави, сприяти розколу суспільства шляхом генерування ворожої пропаганди на всіх платформах, від так званих «новинних» сайтів, через масовий вплив у соціальних мережах до кібератак на критичну інфраструктуру держав.

Сучасні технології, швидкий розвиток штучного інтелекту (ШІ), кидають величезний виклик сучасному суспільству та силам безпеки держави, зазначається у документі.

Читайте також: Чехія внесла Voice of Europe до національного санкційного списку, щоб захистити власну безпеку - МЗС

«ШІ може бути хорошим слугою, але дуже поганим паном. Його контроль з боку однієї держави чи приватної структури може мати катастрофічні наслідки», - йдеться у звіті.

Безпекові експерти ЧР підкреслюють, що Росія і Китай це прекрасно розуміють і вкладають у цю сферу величезні кошти.

«Для євроатлантичного простору життєво важливо не відставати від недемократичних режимів у цьому просторі», - підкреслюють автори звіту.

Попри вимушену зміну стратегії російських спецслужб, спричинену ослабленням дипломатичних представництв у ряді країн, чеські експерти констатують, що й класичні розвідувальні операції здійснювалися минулого року по всій Європі. Москва намагається відновити кількість своїх шпигунів під дипломатичним прикриттям. BIS також попереджає про ризик відвідання Росії громадянами ЧР, адже місцеві спецслужби можуть спробувати використати їх проти своєї країни, Чехії. Росія почала використовувати комунікаційні програми, особливо Telegram, для вербування та керування своїми шпигунами за кордоном.

Як приклад успіху європейських контррозвідників наводиться викриття BIS у співпраці з іншими європейськими спецслужбами діяльності радіо «Голос Європи» (до чого був причетний і колишній український олігарх Віктор Медведчук - ред). Спроба Росії вплинути не лише на громадську думку, але й безпосередньо на вибори до Європарламенту була брутальним втручанням у суверенітет європейських держав. Акція проти цієї розвідувальної платформи стала «надзвичайним успіхом BIS», але РФ продовжує подібну діяльність у Європі.

Ще одною країною, від якої походить довгострокова загроза, у звіті названо Китай.

«Те, що ми зараз не відчуваємо прямої китайської військової загрози, спрямованої проти нас, не помічаємо загрози тероризму з Китаю і навіть не боїмося масової нелегальної міграції з цієї території, не означає, що Китай не представляє безпосередню і фундаментальну загроза для нас», – заявили в контррозвідці.

Читайте також: Росія у першій половині року провела низку гібридних операцій проти Чехії - МВС

Там застерегли від використання обладнання та пристроїв, зокрема, електроніки, як от мобільних телефонів, розумних годинників чи електромобілів, адже ризик таких пристроїв полягає не в установці складного шпигунського програмного забезпечення, а у зборі даних через мобільні додатки. Тому, обираючи пристрій, користувачам слід звернути особливу увагу на те, чи не походить він з країн, політичний режим і законодавство яких збільшують можливість неправомірного використання даних державними органами, йдеться у звіті.

Як повідомлялося, відносини між Чехію і Росіє різко погіршилися навесні 2021 року після того, як контррозвідка знайшла зв’язок між вибухами на складах боєприпасів в 2014 році з діяльністю агентів ГРУ, серед яких – сумнозвісні Петров і Баширов. Після цього країни до мінімуму скоротили взаємне дипломатичне представництво, а Москва внесла Чехію у перелік «недружніх країн».