У США працівники заводу Boeing оголосили новий страйк

Працівники авіабудівного заводу Boeing на західному узбережжі США оголосили страйк після того, як за нього проголосували 96% робітників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Як зазначається, працівники заводу Boeing на Західному узбережжі США залишать робочі місця після того, як учора 96% робітників проголосували за початок страйку, що призупинить процес виробництва найпопулярнішого реактивного літака компанії-авіавиробника.

Згідно з правилами, встановленими Міжнародною асоціацією машиністів та аерокосмічних працівників (IAM), щонайменше дві третини профспілкових працівників повинні були проголосувати за страйк, щоб він офіційно розпочався.

Працівники корпорації Boeing відхилили угоду, досягнуту раніше між керівництвом та представниками профспілки. Угода, зокрема, передбачала підвищення заробітної плати співробітників на 25% протягом найближчих чотирьох років. Також угода включала бонус у розмірі 3000 доларів США за підписання контракту та зобов’язання побудувати наступний комерційний літак Boeing у районі Сіетла за умови, що програма буде запущена протягом чотирьох років контракту.

Зрештою 96% працівників компанії Boeing проголосували за страйк і 94,6% - за відмову від угоди, яку їм запропонували.

Страйк робітників відбудеться всього через декілька тижнів після призначення нової генеральної директорки авіабудівної компанії Келлі Ортберг. У січні стався тривожний інцидент: у майже нового літака Boeing 737 MAX у повітрі відлетіла дверна панель.

Тривалий страйк вплине не лише на фінансовий стан Boeing, але й на авіакомпанії, які використовують ці літаки, та постачальників, які виробляють деталі та компоненти для літаків, відзначає агенція.

За прогнозами TD Cowen перед голосуванням працівників, 50-денний страйк може коштувати Boeing приблизно від 3 до 3,5 мільярдів доларів.

Останній страйк працівників Boeing у 2008 році закрив заводи на 52 дні, що призвело до зниження прибутку компанії приблизно на 100 мільйонів доларів на день.

Читайте також: Boeing підвищить зарплати співробітниками на 25% для уникнення масштабного страйку

Як повідомлялося, на початку вересня авіакомпанія Boeing досягла угоди з профспілкою, яка представляє понад 32 000 працівників тихоокеанського північно-західного регіону США, що допоможе запобігти масштабному страйку.

Фото: Getty images