Відносини між НАТО і Росією зупинилися з 2014 року - адмірал Бауер

Майже 20 років НАТО намагалося встановити партнерські відносини з Росією, але всі зусилля були повністю зруйновані 2014 року, коли РФ окупувала Крим та вдерлася на територію Донецької й Луганської областей України.

Про це у Празі на пресконференції за підсумками виїзного засідання Військового комітету НАТО, заявив голова цієї вищої військової структури Альянсу адмірал Роб Бауер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так військовий керівник Альянсу відповів на запитання, чи відбулося погіршення відносин між НАТО і Росією протягом кількох минулих місяців.

«Відносини між НАТО і Росією не змінювалися з 2014 року. Це був момент, коли російському послу та військовому представнику був заборонений доступ до штаб-квартири Альянсу. Це була головна зміна у відносинах. Ми як Альянс намагалися бути партнерами з Росією протягом 20 років. Поведінка самої Росії, а не НАТО - з 2008 року у Грузії, з 2014 року, коли був анексований Крим і здійснена атака проти Луганської та Донецької областей, - змінила такі відносини. І згодом навіть більше, після повномасштабного вторгнення (в Україну - ред.) у 2022 році», - сказав Бауер.

Читайте також: Україна має право захищати себе, вражаючи цілі на території Росії - адмірал Бауер

Він зауважив, що члени НАТО та інші країни, загалом понад 50 держав, стали допомагати Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ, включаючи підтримку фінансовими ресурсами, постачаннями летального та нелетального військового обладнання.

Адмірал нагадав, що згідно з рішеннями цьогорічного саміту у Вашингтоні, було утворено нове командування НАТО у Вісбадені. Його головними завданнями є координація тренувань для українських військовослужбовців, координація всіх потреб, які Україна має для самозахисту, а також координація логістики для доставки військової допомоги від країн НАТО і міжнародних партнерів до України.

Читайте також: Глава військового комітету НАТО: Координація допомоги Україні є інвестицією у спільне майбутнє

«Союзники допомагають Україні працювати над створенням майбутніх Збройних сил. Це та робота, яку НАТО має намір провести. Ви можете сказати, що це не допоможе (покращенню - ред.) відносин з Росією. Але це не змінює ці відносини, як такі. НАТО робить все можливе, що дозволено міжнародним правом, Статутом ООН, і ми будемо продовжувати це робити», - наголосив керівник Військового комітету НАТО.

Як повідомлялося, у Празі відбулася щорічна зустріч Військового комітету НАТО. Ця структура, яка є вищим органом військового управляння Альянсу, об'єднує головнокомандувачів збройних сил або начальників генеральних штабів країн НАТО. Головним призначенням цього органу є забезпечення високого рівня бойової готовності та координація дій сил Альянсу, надання дорадчих послуг його політичному керівництву у військових справах.

Фото: Getty Images