В Австрії за кілька днів випала місячна норма опадів, підтоплені населені пункти

Фото, відео

В Австрії з четверга до ранку неділі випала екстремальна кількість опадів - в окремих районах вдвічі, а подекуди майже в чотири рази більше, ніж у середньому у вересні.

Як передає Укрінформ, через негоду територію федеральної землі Нижня Австрія оголосили зоною стихійного лиха.

В Австрії за кілька днів випала місячна норма опадів / Фото: APA

"Ми маємо справу з безпрецедентною екстремальною ситуацією", - заявив заступник губернатора Нижньої Австрії Штефан Пернкопф.

Зокрема, у районі Вальдфіртель фіксується велике підвищення рівня води в річці. В окремих місцях цей рівень є найбільшим за останні 100 років. Також очікується, що вже в неділю може відбутися переповнення великого водосховища Оттенштайн. Повідомляється про загибель одного рятувальника під час боротьби із затопленням. Населення в ряді населених пунктів Нижньої Австрії довелося евакуювати.

Загалом влада очікує "швидке та значне підвищення рівня води у всіх водоймах", поруч із штормовими поривами вітру. Наразі фіксується значне збільшення води в Дунаї – на рівні, якого не було в останні 20-30 років.

У сусідній Верхній Австрії безперервні дощі також продовжують піднімати рівень води в річках і потоках, що течуть з Альп до Дунаю. На річках Інн та Дунай повним ходом тривають роботи з будівництва протипаводкових споруд.

Відео: Christopher Sax

Аварійні служби Відня також перебувають у стані підвищеної готовності. У суботу рівень води в Дунаї вже перевищив критичну позначку. Через сильні вітри в столиці було повалено дерева та підтоплено ряд доріг і районів, в ряді місць відбулося відключення електроенергії. Перекрито в’їзд та виїзд на Західному автобані на західній околиці міста.

Читайте також: У Румунії через сильні дощі загинули п’ятеро людей

Як повідомляв Укрінформ, на південному заході Польщі через сильні безперервні опади склалася критична ситуація: ріки виходять із берегів, триває евакуація людей з кількох населених пунктів, зупиняється рух транспорту.