Стармер обговорить з Мелоні дозвіл Україні на удари по території РФ

Завтра на зустрічі керівників урядів Великої Британії та Італії Кіра Стармера та Джорджії Мелоні обговорюватимуть використання Україною ракет Storm Shadow по цілях на території РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

"Італія та Велика Британія готові підтвердити свою обіцянку підтримувати Україну. Прем’єр-міністр Стармер їде до Рима, щоб отримати згоду на пропозиції дозволити Києву використовувати неамериканську зброю далекого радіусу дії на території РФ", - йдеться у повідомленні.

Стармер та прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, які зустрінуться у понеділок, обговорять пропозицію щодо використання Україною британських крилатих ракет великої дальності Storm Shadow на території РФ, повідомили джерела, знайомі з питанням.

Очікується, що обидва лідери також обговорять гібридні загрози, які являє РФ для Європи та підтвердять свою підтримку відбудови України, додає Bloomberg із посиланням на проєкт заяви.

Візит Стармера до Рима відбудеться через декілька днів після його зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні. Тоді обговорювалося питання дозволу Україні завдавати ударів по території РФ за допомогою ракет Storm Shadow, керованих навігаційними даними США. Зазначається, що Байден досі чинив опір такому кроку через побоювання, що це може призвести до ескалації.

За словами обізнаних джерел, днями британська влада проведе переговори щодо цього плану з французькими та німецькими колегами.

Читайте також: Сибіга звернувся до партнерів: Дозвольте Україні бити у відповідь

Як повідомляв Укрінформ, у Білому домі заявили, що лідери США та Великої Британії під час зустрічі у Вашингтоні підтвердили непохитну підтримку України, а також засудили співпрацю РФ, Ірану, Північної Кореї та Китаю.

Цього тижня в Лондоні зустрілися глави зовнішньополітичних відомств США і Британії, вони також здійснили спільний візит в Україну.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявляв, що Україні потрібен дозвіл на застосування далекобійної зброї по військових об’єктах на території Росії від чотирьох країн: Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції та Німеччини.