Тьєрі Бретон йде з посади єврокомісара через конфлікт із фон дер Ляєн

Колишній французький міністр і член Єврокомісії Тьєррі Бретон повідомив про відставку з посади єврокомісара з внутрішнього ринку ЄС через розбіжності у поглядах з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Про це він написав у соцмережі Х, передає Укрінформ.

«Я хотів би висловити свою глибоку вдячність моїм колегам, службам Комісії, депутатам Європарламенту, державам-членам та моїй команді. Разом ми невтомно працювали над просуванням амбітного порядку денного ЄС», - написав Бретон та опублікував копію своєї заяви про відставку на ім’я Урсули фон дер Ляєн.

У ній ідеться про те, що в липні президентка звернулась до держав-членів з проханням висунути кандидатів до Колегії комісарів на 2024-2029 роки, уточнивши, що держави-члени, які мають намір запропонувати кандидатуру чинного члена Комісії, не зобов'язані пропонувати двох кандидатів.

«25 липня президент Еммануель Макрон призначив мене офіційним кандидатом від Франції на другий мандат у Колегії комісарів - про що він уже публічно оголосив у кулуарах Європейської ради 28 червня. Кілька днів тому, на фінальній стадії переговорів про склад майбутньої Колегії, ви попросили Францію відкликати мою кандидатуру - з особистих причин, які ви жодного разу не обговорювали зі мною безпосередньо», - написав Бретон.

Читайте також: Фон дер Ляєн представить новий склад Єврокомісії наступного тижня

Він назвав рішення фон дер Ляєн «ще одним свідченням сумнівного управління» та повідомив, що більше не може виконувати свої посадові обов'язки.

Тьєрі Бретон обіймав посаду єврокомісара з питань внутрішнього ринку та послуг Єврокомісії з 1 грудня 2019 року. Зокрема, він був відповідальним за Європейську стратегію розвитку оборонної промисловості та програму з підтримки виробництва боєприпасів для України.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська стратегія оборонної промисловості передбачає тісну інтеграцію між українським та європейським оборонним виробництвом, що відкриває шлях для участі України у програмах спільного оборонного замовлення разом із країнами ЄС.

Фото: Future Image