Заходу треба ментально й технічно бути готовим до війни - експрезидент Латвії

Ексклюзив

Західному світові треба ментально та технічно бути готовим до екстремальних ситуацій, війни, аби у випадку кризи не починати з поразок. Особливо важливо, щоб така готовність була не лише у зрілих людей, а й у молоді.

Таку думку висловив експрезидент Латвії Раймондс Вейоніс в інтерв'ю Укрінформу.

«В західних державах, де війни не було з Другої світової, люди звикли до спокійного життя, комфорту. І, за великим рахунком, досі не готові до чогось екстремального, до війни. Потрібно переламати такий настрій. Потрібно готувати людей до екстремальних ситуацій. Поки ще є час для цього. Щоб у разі кризи не починалося з поразок», – сказав Вейоніс.

За його словами, важливо, щоб демократичні країни «з першого дня були готовими до опору та прагнули перемоги». Своєю чергою потрібна комплексна готовність до цього – і технічна, й ментальна. «Ментальна готовність не менш важлива, ніж технічна. І дуже важливо, щоб усе це було не лише у зрілих людей, а й у молоді», - підкреслив латвійський експрезидент.

Зазначивши, що світ зараз дуже мінливий, нестабільний, він додав, що зростання витрат на оборону – неминуче, нинішні показники у 3-3,4% збільшуватимуться. «Звичайно, нам потрібно інвестувати у збільшення оборонних можливостей. Але треба розуміти, що є певне обмеження, скільки держава може собі дозволити таких витрат на даний момент. Тому такий важливий розвиток економіки», - резюмував Вейоніс.

Читайте також: Латвія порушила питання російських дронів на своїй території на рівні НАТО - прем’єрка

Раймондс Вейоніс був міністром оборони (2014-2015) і дев’ятим Президентом Латвії (2015-2019). Наразі триває його друга каденція як голови Латвійської баскетбольної асоціації (LBS). На цій посаді він всіляко сприяє допомозі Україні, українським спортсменам, а також українським біженцям у Латвії.

Як повідомлялося, до кінця поточного року витрати Латвії на оборону досягнуть 3,2% від внутрішнього валового продукту (ВВП).