Як змінилися експорт та імпорт зброї за 2022-2023 роки?

У 2022-23 роках найбільшим імпортером зброї була Україна, найбільшим експортером – США

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (Stockholm International Peace Research Institute) опублікував дані про імпорт та експорт зброї.

На рис. 1 показані середньорічні частки в експорті зброї для 16 країн, частка яких перевищувала 1% принаймні в одному з цих періодів. Як бачимо, США та Китай помітно наростили свої частки, Німеччина та Франція залишилися приблизно на тому ж рівні, тоді як Росія та Україна зі зрозумілих причин втратили ринок (втім, наша країна має великі шанси наростити експорт зброї, коли уряд його дозволить).

Як видно з рис. 2, країн, які імпортують понад 1% світового імпорту зброї, набагато більше. І за останні роки свою частку в імпорті наростили (окрім, звісно, України) переважно країни Близького Сходу та Азії.

На рис. 3 показано, що багато країн є як імпортерами, так і експортерами зброї. У 2022-23 роках найбільшим імпортером зброї була Україна, найбільшим експортером – США.

Нарешті, рис. 4, складений за даними звіту SIPRI, пов’язують найбільших експортерів та імпортерів. З цього рисунку можна побачити, що протягом 2019-2023 років (звісно, переважно це 2019-2021 роки) Україна 59% свого експорту зброї спрямовувала до Китаю, 12% до Саудівської Аравії й 11% до Індії.

Рисунок 1. Середньорічні частки країн-лідерів з експорту зброї (тобто тих, експорт яких перевищував 1% загальносвітового) за три періоди, %

Рисунок 2. Середньорічні частки країн-лідерів з імпорту зброї (тих, імпорт яких перевищував 1% загальносвітового хоча б в один період) за три періоди, %

Рисунок 3А. Експорт та імпорт зброї, сумарно за 2022-2023 роки, млн TIV*

Примітка. *TIV (trend-indicator value) - це синтетична одиниця, у яких SIPRI розраховує експорт та імпорт зброї. Ця одиниця враховує собівартість зброї, її технологічність, те, нова це зброя чи вживана та ін., а не її ринкову ціну. Тому ці дані не можна порівнювати, скажімо, з ВВП країн, але можна порівнювати за роками та між країнами.

Рисунок 3Б. Експорт та імпорт зброї, сумарно за 2022-2023 роки, млн TIV*, без України та США

Рисунок 4А. Експорт 25 найбільших експортерів до трьох найбільших імпортерів зброї з відповідних країн (частки загального експорту, %)

Примітка: графік слід читати рядками, наприклад, за вказаний період США поставили 15% свого експорту зброї до Саудівської Аравії, 9,5% до Японії і 8,2% до Катару.

Рисунок 4Б. Імпорт 40 найбільших імпортерів за трьоми найбільшими постачальниками зброї до країн (частки загального імпорту, %)

Примітка: графік слід читати рядками, наприклад, за вказаний період Індія отримала 36% свого імпорту зброї з Росії, 33% з Франції та 13% зі США.

Фото: depositphotos.com/ua/

Автори:

Ілона Сологуб, наукова редакторка «Вокс Україна»

«Вокс Україна»

«VoxUkraine» – аналітичний центр, який досліджує розвиток економіки, державного управління, суспільних та реформаторських процесів.