Німецькі консерватори погодили кандидатуру канцлера на майбутніх виборах

Консервативний блок - Християнсько-демократичний і Християнсько-соціальний союз – погодили кандидатуру канцлера на майбутніх парламентських виборах.

Нею буде лідер ХДС Фрідріх Мерц, передає кореспондент Укрінформу.

«Питання К (канцлера) є вирішеним. Це буде Фрідріх Мерц. Я з цим не маю проблем і я рішуче його підтримую», - заявив головний конкурент Мерца, очільник ХСС і прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер на пресконференції після зустрічі керівників обох партій блоку.

Він зауважив, що правляча коаліція розраховувала на те, що внутрішні кадрові сварки призведуть до розколу та послабленню найбільшої опозиційної сили, але згуртованість у лавах консерваторів має стати розчаруванням для соціал-демократів.

«У нас одна спільна мета – знести нинішню коаліцію (яка отримала через партійні кольори назву «Світлофор»)… і взяти на себе відповідальність за країну, … ми більше не сперечаємося», - додав політик.

Мерц своєю чергою подякував Зедеру за співпрацю, яку назвав не завжди простою. Він пообіцяв, що 2021 рік не повториться. Глава ХДС також висловив упевненість, що блок християнських партій залишився «останньою найулюбленішою демократичною силою політичного центру в багатьох частинах Німеччини».

Читайте також: Німецькі вибори: свято популізму

Більшість опитувань протягом останніх років показували перевагу популярності Зедера серед виборців. У 2021 році не в останню чергу розбрат навколо «питання канцлера» призвів до того, що консерватори поступилися на парламентських виборах своїм основним конкурентам, СДПН і втратили роль лідера, яким були до того 16 років (канцлерства Ангели Меркель).

Наступні вибори в Бундестаг відбудуться через рік.

Фото: Shutterstock