США знову направили розвідувальний літак через Тайванську протоку - Китай підняв винищувачі

ВМС США вчергове направили військовий літак через Тайванську протоку для демонстрації підтримки вільного й відкритого міжнародного повітряного простору. Китай у відповідь підняв винищувачі над водним шляхом, який він називає своїм.

Про проліт літака повідомив 7-й флот США, передає Укрінформ.

«(Розвідувальний літак – ред.) P-8A Poseidon ВМС США 17 вересня пройшов через Тайванську протоку в міжнародному повітряному просторі», - заявили в командуванні 7-го флоту.

Там зауважили, що діючи в Тайванській протоці відповідно до міжнародного права, Сполучені Штати підтримують навігаційні права та свободи всіх націй.

«Транзит літака через Тайванську протоку демонструє відданість Сполучених Штатів вільному та відкритому Індо-Тихоокеанському регіону. Збройні сили США літають, плавають і діють усюди, де це дозволено міжнародним правом», - підкреслюється в повідомленні американського флоту.

Китайські військові, передає China Military, підняли винищувачі для спостереження і супроводу літака ВМС США.

«Східне оперативне командування Народно-визвольної армії Китаю задіяло винищувачі для спостереження за прольотом літака Сполучених Штатів. Війська командування постійно перебувають у стані підвищеної готовності для рішучого захисту національного суверенітету і безпеки та підтримання регіонального миру і стабільності», - заявив речник Східного командування полковник Лі Сі.

Китай, який вважає демократично керований Тайвань власною бунтівною провінцією і претендує на контроль над Тайванською протокою, називає проходження військових кораблів і літаків США та їх союзників цим морським шляхом провокаціями і кожного разу піддає такі дії жорсткій критиці.

Читайте також: США схвалили продаж Тайваню запчастин для бойових літаків на близько $228 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина 13 вересня вперше за понад двадцять років направила два військові кораблі через Тайванську протоку.