У світі восьмий рік поспіль спостерігається занепад демократії

Дослідження

За останні майже півстоліття 2023 рік став найгіршим із точки зору довіри до вільних і чесних виборів і парламентського контролю, а демократія у світі продовжує знижуватись восьмий рік поспіль.

Про це з посиланням на дослідження стокгольмського Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA) повідомляє Politico, передає Укрінформ.

Організація заявила, що середній відсоток населення виборчого віку, яке фактично голосувало, знизився з 65,2% у 2008 році до 55,5% у 2023 році. Через падіння явки виборців довіра до виборів перебуває під загрозою, а результати виборів все частіше оскаржуються - за даними організації, кожні треті вибори так чи інакше оскаржуються.

Зі 158 країн у 47% знизились ключові демократичні показники за останні п'ять років. Таким показником зокрема, є вибори. Йдеться про залякування уряду, іноземне втручання, дезінформацію та зловживання штучним інтелектом у кампаніях.

У всьому світі майже на 20% виборів з 2020 по 2024 рік один із кандидатів або партій, що програли, не визнав результат.

Погіршення охопило як традиційно сильні демократії, так і нестабільні уряди в усьому світі.

В Африці показники демократії загалом залишалися стабільними протягом останніх п'яти років, з помітним погіршенням у Сахелі, особливо в постраждалій від перевороту Буркіна-Фасо. Водночас IDEA відзначає, що Бурунді та Замбія досягли помітних покращень.

У більш як третині країн Західної Азії погіршилися показники демократії. У Європі також спостерігається повсюдне погіршення демократичних аспектів, таких як верховенство права і громадянські свободи. Втім, в Чорногорії та Латвії було зафіксовано значний прогрес.

У Північній і Південній Америці в основному зберігається стабільність, але в таких країнах, як Гватемала, Перу та Уругвай, спостерігається погіршення.

У більшості країн Азійсько-Тихоокеанського регіону спостерігається незначний спад або стабільність у показниках демократії, з помітними покращеннями на Фіджі, Мальдівах і Таїланді.

Значно погіршилась демократія в Афганістані, де жодна країна не визнала талібів законними правителями після того, як вони захопили владу у 2021 році, і в М’янмі, де протидія військовому захопленню погіршилася до громадянської війни.

Читайте також: 59% українців вважають демократичну систему для країни важливішою, ніж сильного лідера

Як повідомляв Укрінформ, Україна входить до десятки держав, у яких вважають, що їхньою країною керує воля народу: такої думки дотримуються 44% українців.