Операцію з підриву пейджерів «Хезболли» організував Ізраїль - Reuters

Масштабний підрив пейджерів членів ліванського угруповання "Хезболла" організувала ізраїльська спеціальна служба "Моссад". Операція готувалася тривалий час.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Як зазначається, "Моссад” заклала вибухівку в 5000 тайванських пейджерів, які за декілька місяців до вибухів замовила “Хезболла”. Це був безпрецедентний недолік у системі безпеки “Хезболли”, внаслідок якого здетонували тисячі пейджерів по всьому Лівану, вбивши дев’ять осіб та поранивши близько 3000, серед яких, бойовики угруповання та посланець Ірану в Бейруті.

Підтримувана Іраном “Хезболла” пообіцяла помститися Ізраїлю, військові якого відмовилися коментувати ці вибухи.

Декілька джерел повідомили Reuters, що змова готувалася багато місяців.

Високопоставлене джерело у ліванській службі безпеки повідомило, що угруповання замовило 5 000 пейджерів тайванської компанії Gold Apollo, які, за даними джерел, були ввезені навесні.

Високопоставлене джерело у ліванських органах безпеки надало фотографію моделі пейджера AP924, який, як і інші пейджери, бездротово приймає та відображає текстові повідомлення, але не може здійснювати телефонні дзвінки.

Бойовики “Хезболли” використовують пейджери як низькотехнологічні засоби зв’язку, намагаючись уникнути ізраїльського відстеження їхнього місцезнаходження, повідомили два джерела, знайомі з діяльністю угруповання.

Але високопоставлене ліванське джерело повідомило, що ці пристрої були модифіковані ізраїльською шпигунською службою “на виробничому рівні”.

“Моссад" вмонтував у пристрій плату з вибуховим матеріалом, яка отримує код. Її дуже важко виявити будь-яким способом. Навіть за допомогою будь-якого пристрою або сканера”, – сказало джерело.

Читайте також: Нетаньягу оголосив про розширення цілей ізраїльської військової кампанії в Газі

Також йдеться, що 3000 пейджерів вибухнули, коли на них було надіслано закодоване повідомлення, одночасно активувавши вибухівку.

Інше джерело в органах безпеки повідомило, що в нових пейджерах було заховано до трьох грамів вибухівки, яка місяцями залишалася непоміченою “Хезболлою”.

Як повідомлялося, понад 2 тисячі людей по всьому Лівану, включаючи членів "Хезболли" та медиків, отримали поранення у вівторок, коли пейджери, які бойовики використовували для зв'язку, вибухнули по всій країні.

Фото: Getty Images