Румунія закликала НАТО до заходів через вторгнення російських дронів у повітряний простір Альянсу

Міністр оборони Румунії Анджел Тилвар заявив у середу, що НАТО має вжити «потужних скоординованих» заходів у відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники, випущені по Україні, потрапляють у повітряний простір альянсу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Держави В9 («Бухарестської дев'ятки» – ред.) глибоко стурбовані неодноразовими вторгненнями російських безпілотників і ракет у повітряний простір НАТО, у Польщі, Румунії, Латвії, а також ескалацією напруженості на східному фланзі НАТО», – сказав Тилвар журналістам.

Він додав, що через цю схвильованість необхідна «потужна скоординована» відповідь на рівні альянсу, а також «якнайшвидше запровадження ротаційної моделі протиповітряної оборони та інтегрованої протиракетної оборони».

Міністри оборони держав на східному фланзі НАТО зустрілися в Бухаресті 18 вересня.

Заступник міністра оборони Польщі Павел Залевський заявив, що на зустрічі очільників оборонних відомств країн-членів НАТО у жовтні потрібно буде розглянути питання про збиття безпілотників, які входять у повітряний простір союзників.

«Ми підтвердили гібридні атаки на союзників, а також участь Білорусі у діях Росії», – сказав Залевський.

«Бухарестська дев'ятка», яка була заснована в 2015 році, включає Болгарію, Чехію, Естонію, Угорщину, Латвію, Литву, Польщу, Румунію та Словаччину.

Читайте також: Держдепартамент США дозволив продаж Румунії 32 винищувачів F-35

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві оборони Румунії підтвердили, що під час чергової атаки РФ по Україні в ніч проти 8 вересня російський дрон порушив повітряний простір Румунії.

У зв’язку з інцидентом два літаки F-16 ВПС Румунії вилетіли з 86-ї авіабази Борча для моніторингу повітряної обстановки.