Генсек ООН напередодні Саміту майбутнього закликав держави до компромісу

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш напередодні Саміту майбутнього закликав держави виявити дух компромісу й «показати світові, на що ми здатні, коли працюємо разом».

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він сказав у середу журналістам у штаб-квартирі ООН.

«Саміт майбутнього народився з холодного, жорстокого факту: міжнародні виклики розвиваються швидше, ніж наша здатність їх вирішувати. Ми бачимо неконтрольовані геополітичні розбіжності та розгортання конфліктів», - заявив генсек, назвавши Україну, сектор Гази та Судан.

До глобальних проблем він також відніс зміну клімату, що виходить з-під контролю, стрімке зростання нерівності та боргів, розвиток новітніх технологій, зокрема ШІ.

«Кризи взаємодіють і підживлюють одна одну», - додав Гутерреш.

При цьому глобальні інституції, за його словами, сьогодні «абсолютно неадекватні для розвʼязання цих складних і навіть екзистенційних проблем», оскільки «були створені в минулу епоху для минулого світу».

Зміни не відбудуться за одну ніч, наголосив генсек, але можуть початися вже сьогодні.

У цьому контексті Гутерреш згадав «найрішучіші формулювання щодо реформи Ради Безпеки», маючи на увазі пропозицію ввести до складу постійних членів РБ дві африканські країни; комплекс заходів із управління новими технологіями, у тому числі штучним інтелектом, в усіх сферах їх застосування; «значний прогрес» у реформуванні міжнародної фінансової архітектури, що посилює роль країн, які розвиваються; просування Цілей сталого розвитку.

Генеральний секретар висловив сподівання, що, зібравшись у Нью-Йорку, лідери держав і урядів погодять Пакт майбутнього, а також Глобальний цифровий договір і Декларацію про майбутні покоління.

Читайте також: Ядерна риторика не сприяє завершенню війни - речник Генсека ООН

«Ми не можемо створити майбутнє, придатне для наших онуків, за допомогою систем, побудованих для наших дідів і прадідів», - зауважив він.

На його переконання, Саміт майбутнього є важливим першим кроком, який допоможе зробити глобальні інституції «більш легітимними, ефективними й придатними для світу сьогодні й завтра».

Як повідомляв Укрінформ, українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським візьме участь у Саміті майбутнього, який відбудеться 22–23 вересня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, а також у щорічних дебатах високого рівня в рамках відкриття 79-ї сесії Генеральної асамблеї.