«Національна карта» Орбана для росіян загрожує безпеці ЄС - євродепутати

Рішення угорського уряду поширити схему отримання "Національної карти" на громадян Росії та Білорусі ставить під загрозу безпеку всього ЄС.

Такі думки висловлювали депутати Європарламенту під час пленарних дебатів у Страсбурзі, передає кореспондент Укрінформу.

«Білорусь і Росія загрожують безпеці ЄС. Інструменталізація мігрантів, дезінформація, проникнення, саботаж і шпигунство», - перелічила представниця Єврокомісії Стелла Кіріакідес, зауваживши, що європейські країни мають рацію, коли запроваджують обмежувальні заходи проти росіян.

Вона наголосила, що у той час, коли ЄС призупинив спрощення візового режиму з Росією, Угорщина навпаки вирішила в односторонньому порядку полегшити в’їзд росіянам.

«Угорська система карток у липні була поширена на громадян Білорусі, Росії, Боснії і Герцеговини, Молдови, Чорногорії та Північної Македонії. Вона відкрила можливості, з одного боку, для громадян шести країн-кандидатів на членство в ЄС, а з іншого - для двох держав, які вороже ставляться до Європейського Союзу», - відзначила Кіріакідес.

За її словами, надання російським та білоруським громадянам доступу до всіх країн Шенгенської зони без належної перевірки на безпеку може суперечити політиці ЄС.

Читайте також: Українські біженці в Угорщині втрачають житло через рішення уряду країни - HRW

Зараз Єврокомісія чекає на письмові пояснення, які Угорщина має надати у відповідь на повторне звернення європейського комісара з питань внутрішніх справ Ільви Йоханссон.

Французька депутатка Фабієн Келлер, представниця групи «Renew», що ініціювала ці слухання, закликала не чекати роз’яснень Угорщини, а призупинити членство цієї країни в Шенгенській зоні, оскільки зараз необмежена кількість російських громадян може в'їхати до Угорщини, а отже і до ЄС.

«Це повністю суперечить політиці Європейського Союзу від початку агресивної війни Росії в Україні. Це головне питання внутрішньої безпеки для всіх європейських громадян. Тому я закликаю Комісію та держави-члени розглянути можливість тимчасового призупинення статусу Угорщини як члена Шенгенської зони, як це передбачено статтею 29 Шенгенського кодексу. Давайте діяти рішуче проти цієї загрози нашій спільній безпеці», - закликала Келлер. 

Водночас Янош Бока, угорський міністр у справах Європи, а також представник Ради Європи на цих дебатах, заявив, що будь-яка держава-член ЄС може видавати національні дозволи на проживання і роботу, які пропонують певний ступінь спрощення процедур або надають інші переваги певним громадянам.

«Однак це не означає порушення або обхід правил ЄС. Що стосується безпеки Шенгенської зони, то всі перевірки, передбачені відповідними шенгенськими інструментами, будуть продовжуватися», - заявив Бока.

Читайте також: Спрощення в’їзду для росіян і білорусів: Єврокомісія до 19 серпня чекає пояснень від Угорщини

Нагадаємо, 8 липня уряд Орбана поширив дію угорської програми "Національна карта" на громадян Росії та Білорусі. Ця схема дозволяє угорській владі запрошувати необмежену кількість людей з цих країн. Карта, дійсна протягом двох років, може бути продовжена кілька разів та дає можливість возз'єднання сім'ї для будь-якого її власника. Таким чином росіяни та білоруси матимуть доступ до всіх країн Шенгенської зони без ретельної перевірки на безпеку.

Як повідомляв Укрінформ, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що видача Угорщиною «національних карт» громадянам Росії та Білорусі «не становить жодного ризику для безпеки Шенгенської зони».

Фото: ЕРА