Столтенберг не вірить у «червоні лінії» Путіна щодо далекобійних ударів України по РФ

Заяви про те, що рішення союзників по Альянсу дозволити Україні завдавати ударів по легітимних цілях на території Росії означатиме втягування НАТО у цю війну, є хибними.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю британському виданню «The Times» сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, термін повноважень якого на цій посаді вичерпується 1 жовтня.

«Невірно говорити, що союзники по НАТО могли б стати стороною конфлікту, якщо дозволять використовувати цю (західну - ред.) зброю проти легітимних цілей на російській території. Північна Корея й Іран надають суттєву військову підтримку і забезпечують Росію ракетами та дронами без того, щоб перетворюватися на прямих учасників конфлікту», - зазначив Столтенберг.

Він наголосив, що підтримує союзників, таких як Британія і Франція, які виступають за надання Києву дозволу на використання далекобійних ракет, таких як британська Storm Shadows, для ударів по Росії. Разом із цим він підкреслив, що такий дозвіл є компетенцією країн-членів, а не НАТО в цілому.

«Таке рішення мають ухвалювати окремі держави. Я вітаю той факт, що союзники усунули або пом’якшили обмеження на використання зброї", – зазначив Столтенберг.

Він заперечив актуальність попереджень Путіна, що використання Україною ракет великого радіусу дії по військових об’єктах на території Росії могло б стати «червоною лінією», перетинання якої означало б початок війни між Росією і НАТО.

Читайте також: Генсек НАТО: Авторитарні сили зближуються дедалі більше на тлі війни в Україні

«Було вже багато «червоних ліній», про які він (Путін) заявляв до цього, і він не вдавався до ескалації, яка б означала пряме втягнення союзників по НАТО у цей конфлікт. Він не робив цього, тому що усвідомлює: НАТО є найсильнішим військовим Альянсом у світі. Вони (росіяни) також розуміють, що ядерна зброя, ядерна війна не можуть принести перемоги та про них не варто й думати. Ми дуже чітко пояснювали це для нього (Путіна) кілька разів», - наголосив керівник НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня у штаб-квартирі НАТО відбудеться урочиста церемонія передання повноважень від чинного генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга його наступнику, колишньому прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте.

Фото: НАТО