Європейські країни передають Україні закуплені індійські снаряди - Reuters

Артилерійські снаряди, які індійські виробники зброї продають європейським клієнтам, серед яких Італія й Чехія, перенаправляються в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на представників індійського та європейського урядів та оборонної промисловості, а також аналіз доступних митних даних.

За словами співрозмовників і митних даних, передача індійських боєприпасів для підтримки оборони України проти Росії відбувається вже понад рік.

Зазначається, що індійські правила експорту зброї обмежують використання зброї заявленим покупцем, який ризикує можливістю купівлі товару у разі несанкціонованої передачі зброї.

Джерела в уряді Індії зазначили, що Кремль порушував це питання принаймні двічі, зокрема під час липневої зустрічі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з індійським колегою.

У січні речник Міністерства закордонних справ Індії Рандхір Джайсвал заявив на пресконференції, що Індія не відправляла і не продавала Україні артилерійські снаряди.

Два джерела в уряді Індії та два джерела в оборонній промисловості повідомили Reuters, що Нью-Делі виробляє лише дуже невелику кількість боєприпасів, які використовуються Україною, причому один чиновник оцінив, що це менше 1% від загальної кількості зброї, імпортованої Києвом з початку війни.

Reuters не вдалося визначити, чи були ці боєприпаси, виготовлені державною компанією Yantra India, перепродані чи подаровані Києву європейськими замовниками.

Серед європейських країн, які надсилають індійські боєприпаси в Україну, є Італія та Чехія, яка очолює ініціативу постачати Києву артилерійські снаряди з-за меж Європейського Союзу.

Один індійський чиновник заявив, що Нью-Делі стежить за ситуацією. Але при цьому він зауважив, що Індія не вжила жодних дій для обмеження поставок снарядів до Європи.

За інформацією шістьох індійських співрозмовників, Індія, яка тривалий час була найбільшим у світі імпортером зброї, вбачає у тривалій російсько-українській війні можливість для розвитку власного сектору експорту зброї.

Читайте також: США загальмували постачання зброї Україні через брак запасів - CNN

Як повідомляв Укрінформ, міністр нафти Індії Хардіп Сінгх Пурі заявив, що Індія готова продовжувати закуповувати нафту в російських компаній, яким дозволено здійснювати такі продажі, оскільки ціни на цю сировину низькі.