Дуда і Трамп планують зустрітися у США

Президент Польщі Анджей Дуда вирушає з кількаденним візитом до США на 79-ту сесію Генасамблеї ООН.

Під час перебування у США він планує зустрітися з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом, передає кореспондент Укрінформу.

Згідно з програмою, візит до США Дуди триватиме тиждень. У Нью-Йорку він виступить на 79-й сесії Генасамблеї ООН, а також проведе зустрічі з генсеком ООН, лідерами БіГ, Конго, генсеком Ради Європи, премʼєр-міністром Вірменії, лідерами країн Балтії. Він також візьме участь у ряді дискусій, зокрема «Круглому столі лідерів Триморʼя», дискусії на тему «Лідерства заради миру».

Дуда також відвідає у США місто Дойлстаун у Пенсильванії, де візьме участь у відкритті «памʼятника Солідарності» в Національному санктуарії Ченстоховської Матері Божої.

Читайте також: Трамп заявив про намір зустрітися із Зеленським наступного тижня - Reuters

За інформацією голови канцелярії президента РП Малгожати Папроцької, у неділю, 22 вересня, Дуда, ймовірно, зустрінеться у Пенсильванії з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом. За її словами, це не буде офіційним пунктом програми, який організовує канцелярія глави польської держави. За її словами, якщо Трамп погодиться на участь із Дудою у відкритті «памʼятника Солідарності», то там відбудеться зустріч президента Польщі з експрезидентом США. У середу представники штабу Трампа підтвердили, що експрезидент США в неділю відвідає Дойлстаун, де зустрінеться з Дудою.

Як зазначає Tvn24, Пенсильванія є одним з ключових штатів з точки зору стратегії боротьби за перемогу, де шанси обох кандидатів у президенти США є рівними. Водночас у ньому проживає велика польська діаспора (800 тис.). Тому відвідання Трампом польського заходу у Пенсильванії має на меті додати йому прихильників серед польської діаспори у цьому штаті.

Читайте також: Трамп хоче залучити Дуду до своєї виборчої кампанії - ЗМІ

Частина польських коментаторів зауважує, що участь Дуди разом із Трампом в одному публічному заході є декларацією підтримки одного з кандидатів напередодні виборів у США і цього президент Польщі не повинен робити. Водночас відомо, що це останній рік перебування Дуди при владі, його каденція завершується у серпні наступного року. У період президентства Трампа у них склалися дружні відносини, тогочасний президент США в 2017 році приїжджав до Польщі.

Як повідомляв Укрінформ, 10 вересня розпочала роботу 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН під головуванням колишнього прем'єр-міністра Камеруну Філемона Яна.

У рамках ГА ООН наприкінці місяця відбудуться Саміт майбутнього та дебати високого рівня за участю глав держав та урядів.

Результатом саміту стане узгоджений Пакт про майбутнє, спрямований на зміцнення глобального співробітництва та адаптацію до поточних викликів.

Фото архівне: Трамп/Твіттер