У Гонконгу за новим законом про нацбезпеку винесли перший вирок

У Гонконгу першу людину засудили до ув'язнення за новим законом про національну безпеку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляєDW.

"Мешканця Гонконгу засудили до 14 місяців ув'язнення, він став першою людиною, засудженою за новим суворим законом про національну безпеку", - йдеться у повідомленні.

27-річного Чу Кай-Понга заарештували за те, що він носив футболку з написом: "Звільнимо Гонконг, революція нашого часу".

Це гасло не лише використовували антиурядові протестувальники під час хвилі протестів у 2019 році. Засуджений носив футболку з гаслом 12 червня, у п’яту річницю дня, коли демонстранти оточили комплекс законодавчої ради міста.

Влада стверджувала, що гасло закликає до відокремлення Гонконгу від Китаю, що Пекін вважає червоною лінією.

У понеділок у суді Чу визнав себе винним у скоєнні правопорушення. Це вже другий випадок менш ніж за рік, коли його засуджують до тюрми через провокаційну футболку.

У січні його на три місяці ув'язнили за старим законом колоніальної епохи до того, як новий закон про безпеку набув чинності в березні.

Читайте також: У Гонконгу 14 демократичних активістів визнали винними у «підривній діяльності»

Як повідомлялося, у 2019 році в Гонконзі спалахнули масові продемократичні протести через закон NSL, який тоді просував уряд у Пекіні.

Демократи стверджували, що NSL порушить свободи, гарантовані після повернення Гонконгу Китаю британцями у 1997 році.

Закон про національну безпеку Гонконгу було ухвалено наприкінці червня 2020 року.

Він суттєво скоротив судову незалежність Гонконгу та спростив покарання демонстрантів. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заклики до відокремлення Гонконгу, підривну діяльність та змову з іноземними силами з максимальним терміном ув'язнення.

Фото: EFE/EPA