Порти Європи відмовляються приймати пошкоджене судно з РФ з тисячами тонн селітри

Північноєвропейські країни відмовляються приймати у своїх портах вантажне судно, яке у серпні вийшло з Мурманської області РФ з 20 тис. тонн аміачної селітри, але невдовзі сіло на мілину та отримало пошкодження.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє німецьке видання Tagesschau.

"На півночі Європи викликало занепокоєння судно Ruby, яке перевозить вибухонебезпечну аміачну селітру. Спочатку воно сіло на мілину, тепер його буксирують – але жоден порт не хоче його приймати", - йдеться у матеріалі.

Мова йде про General Cargo Ruby – дванадцятирічне 183-метрове вантажне судно, що ходить під мальтійським прапором. 22 серпня воно було завантажене в порту Мурманської області 20 тисячами тонн аміачної селітри – вибухонебезпечного матеріалу, що використовується у виробництві добрив. Однак невдовзі після завантаження Ruby сіло на мілину, у результаті чого отримало пошкодження корпусу та гребного гвинта, а також набрало води. Судно спочатку змогло продовжити свій шлях і було зареєстровано в Норвегії як пошкоджене, але потім норвезька влада не дозволила йому зупинитися в Тромсе через небезпечний вантаж на борту та загрозу для міста.

Видання нагадує про вибух складу з нітратом амонію у Бейруті 2020 року з великими жертвами та руйнуваннями. При цьому склад у Бейруті містив 2 750 тонн аміачної селітри – лише сьому частину від тієї кількості, яку Ruby перевозить водами Північної Європи.

Читайте також: Після атаки РФ на судно в Чорному морі у світі різко зросли ціни на пшеницю

"Згідно з даними інтернет-трекерів, мальтійський контейнеровоз зараз перебуває на півдні Норвегії, прямуючи до Литви, – з мальтійським буксиром, який завжди знаходиться попереду. Але литовці не хочуть приймати Ruby за жодних обставин", - йдеться у статті.

Зазначається, що прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте вже заявила, що "корабель не зайде в наш порт". Згідно з міжнародним морським правом, гавані не зобов'язані приймати судна, якщо вони загрожують безпеці.

Шведська берегова охорона також заявила, що Ruby має занадто велику посадку, щоб пройти через Ересунн – вхід до Балтійського моря. Відомо, що різні органи влади та військово-морські сили Норвегії, Швеції та Данії наразі ведуть діалог щодо пошкодженого судна з селітрою. Куди саме прямує судно або куди його буксирують стане зрозуміло лише найближчими днями. Станом на п’ятницю Ruby перебував на крайньому півдні Норвегії.

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня 2020 року в порту Бейрута вибухнули 2750 тонн аміачної селітри, які шість років зберігалися без дотримання заходів безпеки. За повідомленнями ЗМІ, судно, з якого було конфісковано селітру, належало росіянину.

Унаслідок руйнувань більш як 300 тисяч жителів столиці Лівану залишилися без житла, загинули понад 220 осіб.

Після цього у країні почалися масові протести. Громадяни звинувачували владу в корупції та некомпетентності. На їхню думку, це стало однією з причин трагедії.

Фото: Vessel Finder