Напад із ножами у Нідерландах: підозрюваний вже перебував під слідством

Підозрюваний у нападі з ножами на перехожих 20 вересня у нідерландському місті Роттердам два роки тому вже перебував під слідством через завдання тілесних ушкоджень своїй матері.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням наAD, затриманий має постати перед судом в Гаазі вже у понеділок.

“Підозрюваний вже був раніше відомий через свої дії поліції. Раніше він був засуджений за насильницькі інциденти. Наразі чоловік перебуває під повним обмеженням, тобто йому дозволено спілкуватися тільки зі своїм адвокатом. Підозрюваний має постати перед судом у Гаазі у понеділок. Справа не розглядатиметься в Роттердамі, оскільки за збігом обставин серед свідків нападу з ножами були співробітники Роттердамського суду”, - йдеться у повідомленні.

“Ми не хочемо виникнення ситуації, в якій суддя згодом має оцінювати свідчення свого колеги”, - уточнив представник роттердамського суду.

Зазначається, що розслідування показало, що підозрюваний “може бути ідеологічно мотивованим”. Під час нападу підозрюваний кілька разів кричав “Аллагу Акбар” (Аллах найвеличніший - ред.).

Правоохоронці наголошують, що розслідування триває і не можна виключати інших мотивів.

Попри те, що в нанесенні ножових поранень може бути терористичний мотив, оцінка загрози в Нідерландах залишається незмінною: 4 з 5. Про це повідомив представник Національного координатора з питань безпеки і боротьби з тероризмом (NCTV). Рівень загрози 4 означає, що існує реальна ймовірність того, що атака може відбутися у Нідерландах.

Рівень небезпеки все ще може бути підвищений, якщо атака неминуча або триває, каже представник NCTV. Напад на мосту Еразма не впливає на рівень загрози.

“Оскільки ця людина була заарештована, постійної загрози в цьому сенсі більше немає”, - пояснює представник.

Як повідомляють ЗМІ, затриманий нападник в Роттердамі, у 2022 році напав на свою матір з ножем, через що вона отримала серйозні травми рук та шиї. Його визнали винним, проте через психічні проблеми він не поніс суворого покарання і не був відправлений на лікування. Покарання передбачало дотримання затриманим певних умов, наприклад, прийому ліків або проходження іншого курсу лікування через психічні проблеми.

За словами свідків, підозрюваний, озброєний двома великими ножами, напав на кількох людей близько 20:00, за місцевим часом.

Прокуратура Нідерландів 20 вересня повідомила, що нападник міг мати терористичні мотиви. Водночас у відомстві наголосили, що розслідування все ще триває та інші мотиви не виключаються.

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландському місті Роттердам унаслідок нападу з ножем одна людина загинула та ще одна отримала поранення.

Підозрюваним у нападі на мосту Еразма виявився 22-річний чоловік з міста Амерсфорт.

Читайте також: Затриманий за нібито спробу замаху на Трампа мав проблеми з законом

Під час інциденту, що стався поряд з мостом Еразма, було атаковано з ножем 32-річного чоловіка з Роттердама. Також, за даними поліції, 33-річний швейцарець зазнав серйозних поранень. Сам підозрюваний також отримав тілесні ушкодження.

Нападника нейтралізував 32-річний фітнес-тренер, який опинився поблизу. Потерпілого та нападника доставлено до найближчого госпіталю. Поліція допитує свідків і поки що не надає додаткової інформації щодо обставин інциденту.

Скриншот із відео