В Інституті вивчення війни проаналізували провал випробувань російської ядерної ракети «Сармат»

Черговий провал випробувань російської ракети «Сармат» не свідчить про неефективність «старих» ядерних систем Росії, проте вказує на проблеми, з якими зіткнулися російські розробники ракет через війну проти України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики ISW прокоментували супутникові знімки пошкоджень на космодромі Плесецьк в Архангельській області РФ, які були зроблені 21 вересня і свідчать про те, що Росія нещодавно провела невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) РС-28 «Сармат».

На знімках видно великий кратер на пусковій шахті «Ювілейна», де російські війська раніше проводили випробувальні запуски ракети «Сармат», а також пожежні машини, які гасять невеликі активні пожежі поблизу зруйнованої шахти. Цю шахту на майданчику «Ювілейна» було переобладнано спеціально для проведення пусків «Сармата».

Фахівці ISW зауважили, що Росія сподівалася замінити «Сарматами» старіші МБР радянських часів «Воєвода» та прискорила розробку ракет «Сармат» після того, як у 2014 році було призупинено постачання комплектуючих для «Воєвод». Це нещодавнє очевидно невдале випробування стало четвертим невдалим випробуванням «Сармата» на сьогодні.

«Останнє невдале випробування «Сармата» не обов'язково свідчить про те, що існуюча ядерна тріада Росії стала менш ефективною, ніж раніше. Але це вказує на те, що розробка нових ракетних можливостей залишається значним викликом для РФ під тиском міжнародних санкцій та вимог російського оборонно-промислового комплексу в умовах війни Росії проти України», - зазначають у звіті.

Читайте також: Російське випробування ракети «Сармат» завершилося провалом - OSINT-аналітик

Аналітики ISW нагадали, що Росія успішно випробувала «Сармат» лише один раз - у квітні 2022 року, за повідомленнями, російські військові поставили ракету на бойове чергування у вересні 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, OSINT-аналітик вчора опублікував фото випробувань Росією міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 «Сармат», заначивши, що вони завершились невдало – ракета вибухнула в шахті, залишивши величезний кратер і зруйнувавши випробувальний полігон.