Литва та американський Northrop Grumman спільно вироблятимуть 30 мм боєприпаси

Американський оборонний гігант Northrop Grumman та Литва планують спільно виробляти боєприпаси калібру 30 мм.

Про це повідомляє литовський мовник Lrt, передає Укрінформ.

Уряд Литви у понеділок підписав меморандум із Northrop Grumman про співпрацю у зміцненні оборонної промисловості країни.

Як зазначається, Northrop Grumman планує встановити лінію з виробництва боєприпасів калібру 30 мм на заводі зброї в Гірайте (Каунаський район). Для управління цим проєктом буде створене окреме підприємство, в якому Литва візьме участь.

За словами міністра фінансів Гінтаре Скайсте, інвестиції можуть становити десятки мільйонів євро, проте розподіл витрат буде визначено під час наступних переговорів.

«Ми прагнемо, щоб Литва не лише надала територію, а й брала участь в управлінні проєктом», - сказала міністерка, зазначивши, що точні зобов'язання Литви та деталі співробітництва стануть відомими пізніше.

Читайте також: Литва цьогоріч планує виділити €10 мільйонів на виробництво українського ракетного комплексу «Паляниця

Саме Міністерство фінансів є акціонером заводу в Гірайте.

Міністр національної оборони Лаурінас Кащюнас підтвердив, що керівництво заводом залишиться в руках Литви. Крім того, на пізніх етапах переговорів стане зрозумілим, яку частину продукції Литва закуповуватиме у нового підприємства.

Як повідомляв Укрінформ, цьогоріч Литва планує передати Україні військову допомогу ще на 40-€50 мільйонів, у тому числі - зробити свій внесок €10 мільйонів у виробництво ракетного безпілотного комплексу «Паляниця».