США застерігають Ізраїль від повномасштабної війни з «Хезболлою»

США прямо застерегли Ізраїль від початку повномасштабної війни з ліванським угрупованням «Хезболла».

Про це повідомляє Financial Times, передає Укрінформ.

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі попередив Ізраїль, що існують «кращі способи» забезпечити повернення евакуйованих ізраїльських громадян до їхніх будинків на півночі, «ніж війна, ескалація, відкриття другого фронту».

«Ми не віримо, і ми говоримо про це прямо нашим ізраїльським колегам ... ми не віримо, що ескалація цього збройного конфлікту в їхніх інтересах», - сказав Кірбі.

Президент США Джо Байден заявив журналістам, що його адміністрація «зробить все можливе, щоб запобігти розгортанню більш широкої війни».

Міністр оборони США Ллойд Остін зателефонував своєму ізраїльському колезі в суботу, щоб підкреслити «важливість досягнення дипломатичного рішення» і висловити стурбованість безпекою громадян США в регіоні, повідомив Пентагон.

Водночас зазначається, що попри міжнародні заклики до Ізраїлю уникати ескалації бойових дій, прем’єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу пообіцяв не послаблювати військовий тиск на «Хезболлу».

«За останні кілька днів ми завдали «Хезболлі» ударів, яких вона не очікувала. Якщо «Хезболла» не отримала повідомлення, я обіцяю вам, що вона його отримає», - заявив ізраїльський прем'єр-міністр у неділю.

Читайте також: США підтримують право Ізраїлю захищати себе - Остін

Як повідомляв Укрінформ, ситуація загострилася минулого тижня після того, як Ізраїль заявив, що вступає в «нову фазу» свого конфлікту з «Хезболлою». Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант оголосив, що ЦАХАЛ зосереджує ресурси на північному фронті, поблизу кордону з Ліваном.

Крім того, 17 вересня у Лівані в результаті скоординованої атаки здетонували пейджери бойовиків «Хезболли». Наступного дня вибухнули сотні рацій Хезболли.

20 вересня Ізраїль завдав авіаудару в столиці Лівану Бейруті, вбивши високопоставленого командира «Хезболли» Ібрагіма Акіла.

У наступні дні, 21 і 22 вересня, «Хезболла» і Ізраїль обмінялись авіаударами.