У Південній Америці посуха спричинила лісові пожежі та відключення світла

В Еквадорі через найсильнішу посуху за останні 60 років заплановані відключення електроенергії розпочалися на день раніше, оскільки відсутність опадів порушила роботу гідроелектростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Уряд Еквадору оголосив відключення світла у нічну пору доби по усій країні із понеділка, однак вони розпочалися на вихідних, із 08:00 до 17:00 за місцевим часом.

У країні не було істотних опадів більш як два місяці, тоді як запаси води на гідроелектростанціях, які покривають 70% потреб в електроенергії в Еквадорі, впали до критичного рівня.

Президент Еквадору Даніель Нобоа заявив, що можливі подальші скорочення та інші надзвичайні заходи у разі, якщо рівень води на ГЕС не буде відновлений найближчим часом.

Окрім відсутності опадів, лідер країни звинуватив в енергетичній кризі нездатність попередніх урядів належним чином підтримувати інфраструктуру, а також відсутність планування на випадок надзвичайних ситуацій.

Наразі у 15 провінціях країни, включно із столицею Кіто, був оголошений «червоний» рівень небезпеки. У 60 кварталах Кіто призупинена подача води у межах заходів із нормування водопостачання.

Окрім Еквадору, екстремальна посуха спустошила величезні території Амазонії та Пантанала у Бразилії, Болівії та Перу.

Читайте також: У Португалії оголосили надзвичайну ситуацію через лісові пожежі

У Колумбії пожежники борються із десятками лісових пожеж, які станом на понеділок випалили 11 000 гектарів землі. Тим часом у Перу цього тижня оголосили 60-денну надзвичайну ситуацію у прикордонних із Бразилією та Еквадором районах джунглів, які найбільше постраждали від лісових пожеж.

Посуха також ослабила ріку Амазонку, що вплинуло на запаси продовольства і життєдіяльність місцевих жителів. Минулого тижня Бразильська геологічна служба (SGB) повідомила, що рівень води у багатьох річках басейну Амазонки досягнув найнижчого рівня за всю історію спостережень.

Як повідомляв Укрінформ, щонайменше 15 людей загинули внаслідок лісових пожеж, які знищили у Перу понад 3000 гектарів сільськогосподарських угідь і природних територій.

Фото ілюстративне: CPA-CBMMS/Marino de Paula