До Кримінального кодексу РФ хочуть додати покарання іноземців за «русофобію»

Уряд Росії підготував позитивний відгук на пропозицію запровадити кримінальну відповідальність за «русофобію» для іноземців за кордоном.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Таким чином до Кримінального кодексу РФ планують додати статтю «за русофобію». Русофобією російські законодавці вважають «дискримінацію» російських громадян іноземними посадовими особами або публічні заклики до неї.

У проєкті статті йдеться саме про «дискримінацію» громадян і постійних резидентів Росії за кордоном. Покарання за «русофобію» на території Росії не передбачається. Що саме може вважатися «дискримінацією», не роз'яснюється.

У проєкті зазначається, що ухвалювати вироки за такими статтями російські суди зможуть заочно, без присутності підсудних. Згідно з проєктом, іноземним особам, яких буде визнано «винними», планують заборонити «обіймати певні посади або займатися певною діяльністю» в Росії.

Як зазначає DW, російський уряд схвалив цей законопроєкт, але вважають, що можуть виникнути труднощі під час реалізації його положень на практиці, оскільки йдеться про громадян інших держав, які проживають за кордоном.

Автори законопроєкту - віцеспікерка, депутатка від «Единой России» Ірина Ярова та її соратник по партії - голова думського комітету з безпеки та протидії корупції Василь Піскарьов.

Читайте також: Міносвіти РФ хоче виключити з освітніх програм терміни «толерантність», «сімейне насильство»

Як повідомляв Укрінформ, у березні минулого року в Росії голова ради з прав людини при президентові РФ Валерій Фадєєв запропонував визначити поняття "русофобія" на законодавчому рівні та запровадити кримінальну відповідальність за її прояв.