Агресія Росії проти України є викликом для міжнародної системи - президент Чехії

Агресія Росії, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, проти суверенної України є потрясінням і викликом для міжнародної системи і для принципів функціонування Організації.

Про це в понеділок на Саміті майбутнього в Нью-Йорку заявив президент Чехії Петр Павел, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дозвольте мені чітко заявити, що російська агресія – агресія країни - постійного члена Радбезу ООН проти суверенної України є викликом, який сколихнув усю сутність міжнародної системи й фундаментальні принципи ООН», - наголосив Павел..

Президент Чехії зазначив, що це є одним з викликів, який потребує вирішення, і таких викликів є ще багато. Він зауважив, що його країна знає про страждання, викликані війнами і конфліктами, а також про небезпечні для людини лиха: зміну клімату, забруднення навколишнього середовища, порушення прав людини.

Павел також звернув увагу на потребу цифрової трансформації. Він запевнив, що його країна відіграватиме в цьому ключову роль. Другим важливим питанням він назвав зміну клімату і потребу розв'язувати цю проблему комплексно.

«Нещодавня повінь в Центральній Європі чітко показала, що це - погодні явища, викликані зміною клімату. Чехія виступатиме за глобальні кроки по боротьбі зі змінами клімату»,- наголосив чеський лідер.

Читайте також: Молдова заявила в ООН про значний негативний вплив з боку Росії

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН схвалила в неділю головний документ Саміту майбутнього, незважаючи на спротив Росії, яка намагалася внести свої поправки, погрожуючи відмовою підтримати консенсусний документ. Поправки Росії були відхилені 143 голосами. 42-сторінковий «Пакт майбутнього» містить перелік намірів країн щодо розв’язання глобальних проблем – від воєнних конфліктів і зміни клімату до штучного інтелекту й реформування ООН і глобальних інституцій.

На Саміті майбутнього генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що документи, які розглядаються під час Саміту майбутнього, відкривають шлях до нових перспектив і можливостей, зокрема, реформування Ради Безпеки ООН. Це важливо, оскільки ця структура застаріла, її авторитет підірваний.

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в неділю відкрився дводенний Саміт майбутнього, на якому в понеділок, приблизно о 15:00 (22:00 за Києвом) виступить Президент України Володимир Зеленський.

Фото: UPI