Туреччина розкритикувала ООН і закликала її реформувати

Туреччина розкритикувала Організацію Об'єднаних Націй через відсутність необхідного лідерства у вирішенні поточних глобальних викликів та закликала до комплексних реформ організації - створення більш справедливої, інклюзивної та ефективної моделі.

Про це у виступі на Саміті майбутнього сказав міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

ООН не може продемонструвати лідерство проти зростаючих загроз. Потрібна нова ефективна структура для колективного вирішення глобальних проблем”, - сказав Фідан.

Турецький міністр наголосив на тому, що здатність світової спільноти виробляти рішення для розв'язання криз і конфліктів знижується, а несправедливість у розподілі доходів поглиблюється.

“Нам потрібна більш справедлива, інклюзивна та ефективна багатостороння модель. Потрібна комплексна реформа в Організації Об’єднаних Націй, особливо в Раді Безпеки», – сказав він.

Читайте також: Боррель: ЄС просуватиме на Генасамблеї ООН мирний процес, що був започаткований Україною

Міністр закордонних справ Туреччини розкритикував Раду Безпеки ООН за те, що вона контролюється «привілейованою клікою» кількох країн, і це призвело до нездатності виконувати резолюції Генеральної Асамблеї.

Як повідомляв Укрінформ, раніше держсекретар США Ентоні Блінкен сказав про те, що ООН потрібно перетворити на сучасний інструмент, який відповідатиме реаліям сьогодення, а не світу зразка 1945 року, коли вона була заснована. За реформу системи глобального управління та розширення Радбезу ООН виступає Франція.

Фото: АА