Більшість компонентів для російської зброї надходить з Китаю - ОП

Близько 60% іноземних деталей, знайдених у російській зброї на полі бою в Україні, надходять до РФ з Китаю.

Про це заявив журналістам радник – уповноважений Президента з питань санкційної політики Владислав Власюк, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

«Якщо взяти всі звичайні види озброєння та порахувати компоненти іноземного виробництва, то близько 60% буде із Китаю. У нас були тривалі дискусії з деякими виробниками з цього приводу. Я сказав би, що найбільша проблема — це КНР», — сказав Власюк.

За його словами, важливі деталі, що використовуються в системах спостереження, безпілотниках і ракетах, також походять зі Сполучених Штатів, Нідерландів, Японії та Швейцарії.

Власюк наголосив, що ЄС міг би зробити більше, щоб зупинити потік західної продукції до Росії. Зокрема, вжити заходів проти російської компанії «Росатом». «Росатом... ми вважаємо, що вона (Росія – ред.) використовує свої мережі для постачання російської армії», - сказав він. Європейські столиці неохоче вдаються до будь-яких дій через домінування Росії у постачаннях для атомних електростанцій.

За словами Власюка, блок також може націлитися на російську логістику, таку як аеропорти і морські порти, а також фінансові установи, які сприяють продажам. Він також вказав на пакет санкцій США щодо ІТ, який, за його словами, був дуже ефективним після набуття чинності на початку цього місяця.

Читайте також: Пекін назвав продаж американської зброї Тайваню порушенням принципу одного Китаю

Як повідомляв Укрінформ, ракети та безпілотники, які Росія використовує для щоденних атак на мирні міста і селища України, містять компоненти, виготовлені у більш ніж 20 країнах.

Від початку повномасштабного військового вторгнення в Україну ЄС застосував проти Росії вже 14 пакетів персональних та секторальних економічних санкцій, щоб позбавити її доступу до високих технологій та спроможності фінансувати агресивну війну. При цьому Євросоюз приділяє велику увагу запровадженню «вторинних» санкцій, які мають запобігти спробам оминати санкції ЄС фізичними або юридичними особами, а також окремими країнами.

Нещодавно США запровадили посилені санкції проти РФ в IT-сфері.