Росія шпигує за критичною інфраструктурою в Балтійському і Північному морях

Дослідження

Російські кораблі «систематично шпигують» за об'єктами критичної інфраструктури в Балтійському і Північному морях.

Це показало розслідування, проведене платформою журналістських розслідувань Pointer, повідомляє TVP, передає Укрінформ.

Розслідування проаналізувало 72 російських судна, які раніше були пов'язані зі шпигунством або диверсіями. Журналісти розшифрували понад 1000 перехоплених повідомлень азбуки Морзе і проаналізували дані про місцезнаходження кораблів, відомі як сигнали АІС.

Вони виявили, що з початку повномасштабної війни в Україні у 2022 році російські судна здійснили 428 рейсів, причому щонайменше під час 54 з них були зафіксовані підозрілі рухи в межах виключної економічної зони (EEZ) європейських країн. Ці рухи включали в себе надзвичайно повільне плавання протягом декількох годин, рух зигзагами або повну зупинку, про що свідчили сигнали АІС у 31 випадку та повідомлення азбукою Морзе у 23 випадках.

Найбільше підозрілих дій було зафіксовано біля берегів Данії (15), далі йдуть Велика Британія (9), Естонія (9), Норвегія (8), Нідерланди (7), Фінляндія (4) і Німеччина (2).

Дослідження показало, що ці рухи зазвичай відбувалися поблизу об'єктів критичної інфраструктури, зокрема біля зон занурення підводних човнів НАТО поблизу Німеччини, нідерландських вітрових електростанцій і газопроводу Baltic Connector, який з'єднує Естонію і Фінляндію.

Джеймс Аппатурай, помічник генерального секретаря НАТО, заявив, що метою таких дій Росії є здійснення диверсійних актів.

«Вони наносять на карту всю нашу критично важливу інфраструктуру за допомогою високотехнологічного обладнання з метою диверсій», - сказав він.

Читайте також: Літаки РФ упродовж двох днів були помічені над Балтійським морем

Офіційно представники російських суден стверджують, що проводять гідрографічні дослідження або підводні рятувальні операції. Однак дослідження вказує на те, що вони також виконують військові функції, і на суднах перебувають озброєні солдати, в тому числі члени спецназу.

«Росія сприймає критичну інфраструктуру зі стратегічної точки зору. Якщо ви знищите підводні трубопроводи у випадку війни, ви матимете перевагу. Тому пряма функція дослідницьких суден - сканувати морське дно і надавати інформацію армії», - заявив колишній член екіпажу дослідницького судна.

Хоча морське право дозволяє росіянам вільно плавати через EEZ і досліджувати морське дно, підозрілі російські судна в цей час перебувають під наглядом військово-морських сил НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, очільник Служби зовнішньої розвідки Норвегії віцеадмірал Нільс Андреас Стенсоенес заявив, що РФ стала більш схильною до диверсій на критичній інфраструктурі, зокрема, на об'єктах нафтової та газової галузі, ніж рік тому.

Фото: SOPA Images/LightRocket via Getty Images